Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Εκκαθαρίσεις! Έρχονται οι "Ράμπο" του διαδικτύου για αρνητές και εμπόρους ελπίδας

Γράφαμε και χθες πως η κυβέρνηση ξεκίνησε τον “ανένδοτο” κατά των αντιεμβολιαστών επιθυμώντας να βάλει φραγμό στα διαδικτυακά παζάρια έναντι αμοιβής

Σήμερα ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης διεμήνυσε πως όσοι εκμεταλλεύονται αθώους θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη...

«Η δημόσια διοίκηση είναι δυνατή και οργανωμένη και όλες οι περιπτώσεις αυτές των ανθρώπων που αποπειρώνται να εκμεταλλευτούν αθώους που μπορεί να ψάχνουν μέσα στην απόγνωσή τους μια μαγική λύση, θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Συνεχίζονται οι προληπτικοί έλεγχοι, βάσει της διασταύρωσης των δεδομένων στις ηλεκτρονικές βάσεις και ύστερα και από τις δηλώσεις του κ. Θεοδωρικάκου .

«Η ομάδα μας συλλέγει συστηματικά ό,τι βρίσκει στα social media, ακόμα και σε viber και whatsapp, τα στέλνουμε στην αστυνομία, φτιάχνουν τον φάκελο, ο οποίος πρέπει να είναι σφιχτός, να έχει τεκμήρια, έτσι ώστε η εισαγγελική αρχή να μπορέσει να κάνει την δουλειά της γρήγορα», σημείωσε ο κ. Μπίνης.

Πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που αποτελεί διεθνώς μια μεγάλη συζήτηση. «Ήδη συμμετέχουμε σε μια ομάδα εργασίας με τον ΟΟΣΑ που έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό, πώς μπορούν οι κυβερνήσεις και οι δημόσιοι φορείς να αντιμετωπίσουν τα fake news». Η ευκαιρία για αυτές τις ομάδες είναι να εκμεταλλεύονται την κόπωση, την απειρία, το άγχος των ευκολόπιστων που δεν έχουν την δυνατότητα fact checking και αυτό συμβαίνει με επαναλαμβανόμενο μοτίβο σε περιπτώσεις οικονομικής κρίσης, καταστροφών και τώρα με τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας. «Υπάρχουν οι μεμονωμένες περιπτώσεις κάποιων που κυνηγούν την δημοσιότητα και είναι και οι οργανωμένες ομάδες, όπως σε κάθε περίοδο κρίσης, οι οποίες συνήθως ξεκινούν από το εξωτερικό και αποκτούν παρακλάδια στο εσωτερικό, οι οποίοι υπόσχονται διάφορα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφορικά με περιπτώσεις επαγγελματιών που εκμεταλλεύονται τις συνθήκες της πανδημίας, με προσωπικά κίνητρα, ο κ. Μπίνης, ανέφερε, ότι σε κάθε επαγγελματικό κλάδο υπάρχουν άνθρωποι που αποκλίνουν από την δεοντολογία και προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές. «Εκεί πρέπει να επεμβαίνουν οι επαγγελματικοί σύλλογοι, οι ενώσεις, να αποδοκιμάζουν συνολικά αυτά τα φαινόμενα και από κει και πέρα, πρέπει εμείς και η ελληνική αστυνομία να εντοπίζουμε αυτές τις περιπτώσεις και να τους οδηγούμε στο πειθαρχικό της οικείας ένωσης και στην εισαγγελία. Πρέπει άρα να είμαστε σε εγρήγορση και με τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχουμε, να παρακολουθούμε τις συζητήσεις που γίνονται στα social media και να προσπαθούμε να συλλέξουμε δυνατά στοιχεία που να μπορούν να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Γίνεται σαφώς συζήτηση για το πού είναι η γραμμή που πρέπει να τραβηχτεί. Εδώ είναι γραμμή της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος. Μιλάμε, για συζητήσεις που γίνονται στο διαδίκτυο ελεύθερα, γιατί ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να αλιεύσουν αθώους, ανύποπτους περαστικούς».

Παράλληλα, συνεχίζεται και η διερεύνηση των καταγγελιών με περιστατικά όπου έχουμε συνενοχή, συνέργεια από άτομα που έχουν στα χέρια τους τάμπλετ και είναι μέλη της αλυσίδας εμβολιασμού.

Το πόρισμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναμένεται να διαβιβαστεί σήμερα στον Εισαγγελέα...

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ