Κοινωνία

Σοκάρει η συχνότητα των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα - Ποιοι παράγοντες είναι "υπεύθυνοι"

Η άτυχη Ντόρα που δολοφονήθηκε πριν δύο μέρες στη Ρόδο από τον πρώην σύντροφό της ήταν το 11ο θύμα γυναικοκτονίας στην χώρα μας φέτος.

Για ακόμα μια τραγωδία έκανε λόγο η Κλινική Ψυχολόγος, Άννα Κανδαράκη, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», τονίζοντας τη σύνδεση της γυναικοκτονίας με την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Όταν υπήρξε περιορισμός, υπήρξε αύξηση ενδοοικογενειακής βίας και μείωση γυναικοκτονιών. Τώρα που δεν υπάρχει περιορισμός, και υπάρχει απώλεια ελέγχου του θύτη, αυξάνονται οι γυναικοκτονίες» σημείωσε η ειδικός, λέγοντας ότι είναι «εγκληματικό» να χαρακτηρίζονται «εγκλήματα πάθους» οι γυναικοκτονίες.

Σύμφωνα με την κ. Κανδαράκη, η βία από τον θύτη θα είναι κλιμακωτή. «Υπάρχουν δείγματα, θα πρέπει να υπάρχει αυστηρότητα σε οποιαδήποτε μορφή βίας» εξήγησε. «Κοινός παρονομαστής των γυναικοκτονιών, είναι ότι οι θύτες θέλουν απόλυτο έλεγχο γιατί έχουν βαθιά εσωτερική ανασφάλεια» πρόσθεσε.

«Το θηρίο του φόβου στα μάτια γυναικών και παιδιών»

Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν πάρει τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και οι γυναικοκτονίες υπογράμμισε η αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και συγγραφέας, Μαρία Καραγιάννη.

«Οι γυναικοκτόνοι είναι λειτουργικοί, έχουν δουλειές, οικογένειες, φίλους. Αυτό το ‘’έπεσα από τα σύννεφα’’ είναι λάθος. Ποτέ δεν ξέρεις τι κουβαλά ο άλλος» ανέφερε, σημειώνοντας ότι πλέον οι γυναίκες φτάνουν στο αστυνομικό τμήμα και καταγγέλλουν τη βία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Στα χρόνια της καριέρας μου είδα το θηρίο του φόβου στα μάτια γυναικών και παιδιών πολλές φορές. Αυτός ήταν ο λόγος που με οδήγησε να γράψω το βιβλίο μου» τόνισε.

Δείτε αναλυτικά

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ