Κοινωνία

Κορονοϊός: Made in USA τα μέτρα για την λειτουργία των σχολείων – Πώς μειώθηκε η διασπορά κατά 85%

Στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε σε μία μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, όπου εφαρμόζεται το ίδιο μοντέλο στα σχολεία. Η μελέτη αφορούσε τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία μειώθηκε κατά 85% στο σχολικό περιβάλλον, όταν τα παιδιά έκαναν συχνό test και φορούσαν μάσκα.

Το συχνό testing παραμένει σημαντικό γιατί μειώνει την διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον, τόνισε ενώ παράλληλα ανέφερε ότι όλο και περισσότεροι έφηβοι εμβολιάζονται. Όπως είπε, ήδη ένα ποσοστό 24% κάτω των 18 ετών, δηλαδή περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά αυτής της ηλικίας έχει πλέον λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, εξηγώντας ότι στατιστικά παρατηρείται στη νότια Ελλάδα πιο υψηλό ποσοστό των παιδιών που εμβολιάζονται.

Η κα Παπαευαγγέλου επισήμανε πως τα κρούσματα στα παιδιά αυξήθηκαν κατά 16%, κι αυτό διότι αυξήθηκαν τα test από τη στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στοιχεία του τελευταίου τριμήνου για τις ηλικίες 4 έως 18 ετών 

Συγκρίνοντας τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την ηλιακή ομάδα 4-18 ετών για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που τα σχολεία ήταν κλειστά, με την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, το Υπουργείο Παιδείας σε ενημερωτικό του σημείωμα διευκρινίζει, ότι «ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων ήταν αρκετά χαμηλότερος».

Ειδικότερα, τον Ιούλιο 2021 ο εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών ήταν 4.324 κατά μέσο όρο. Τον Αύγουστο 2021, ο εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων στην ίδια ηλικιακή κατηγορία ήταν 4.738 κατά μέσο όρο. Από την άλλη, μεταξύ 13/9 και 19/9 καταγράφηκαν 3.559 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών. Δηλαδή, αναφέρει το υπουργείο «τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μήνες κατά τους οποίους τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω διακοπών, και σε μια περίοδο όπου, σε αντίθεση με την εβδομάδα που μας πέρασε, δεν γίνονταν μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, είχαμε περίπου χίλια περισσότερα κρούσματα παιδιών από ό,τι την εβδομάδα που μας πέρασε». Καταλήγει, ότι «είναι αξιοσημείωτο, ότι ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων παιδιών σημειώθηκε την εβδομάδα του 15Αύγουστου, όπου καταγράφηκαν 5.371 κρούσματα συνολικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είναι η μετάλλαξη Δέλτα χειρότερη για τα παιδιά;»

Σε άρθρο του, το Associated Press θέτει το ερώτημα που κάνουν πολλοί γονείς: «Είναι η Δέλτα χειρότερη για τα παιδιά;».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Δέλτα κάνει τα παιδιά και τους εφήβους να νοσήσουν πιο βαριά, σε σχέση με τις προηγούμενες «εκδόσεις» του ιού, αν και η Δέλτα έχει οδηγήσει σε αύξηση των λοιμώξεων στα παιδιά επειδή είναι πιο μεταδοτική.

Η ικανότητά της να εξαπλώνεται πιο εύκολα, την καθιστά εκ των πραγμάτων περισσότερο επικίνδυνη για τα παιδιά και υπογραμμίζει την ανάγκη να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας στα σχολεία και ταυτόχρονα να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, τονίζει ο καθηγητής παιδιατρικής λοιμωξιολογίας στον νοσοκομείο Παίδων Johns Hopkins στη Φλόριντα, Δρ Χουάν Ντιμουά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ