Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Προστασία και "ομπρέλα" ασφαλείας απέναντι στους αρνητές ζητούν εκπαιδευτικοί

Νομική κατοχύρωση και προστασία απέναντι στους αρνητές της πανδημίας ζητούν οι εκπαιδευτικοί, μετά και το περιστατικό της Παρασκευής στα Καμίνια και τη μήνυση γονέα σε τρεις εκπαιδευτικούς επειδή στην ουσία τήρησαν τον νόμο και τα μέτρα προστασίας κατά του κορoνοϊού. Σε γενικές γραμμές πάντως η πρώτη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με μικρό αριθμό κρουσμάτων και καμία κλειστή σχολική τάξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προστασία από τους αρνητές και νομική συμπαράσταση και θωράκιση έναντι αυτών που μηνύουν τους εκπαιδευτικούς επειδή εφαρμόζουν το νόμο και δεν επιτρέπουν την είσοδο στα σχολεία μαθητών χωρίς αρνητικό τεστ ή μάσκα ζητούν οι διδάσκοντες μετά τα περιστατικά μηνύσεων από γονείς. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε την περασμένη Παρασκευή όταν προσήχθησαν η διευθύντρια, ο υποδιευθυντής και η υπεύθυνη καθηγήτρια COVID του Γυμνασίου Καμινίων μετά τη μήνυση που κατέθεσε γονέας μαθητή ο οποίος προσήλθε στο σχολείο χωρίς μάσκα και αρνητικό τεστ, και δεν του επετράπη η είσοδος στην τάξη.

Σε ανακοίνωσή της η τοπική ένωση καθηγητών (ΕΛΜΕ Πειραιά) ζητά προστασία έναντι των αρνητών της πανδημίας, καταγγέλλει ότι τα σχολεία από τη μία «είναι ανοχύρωτα απέναντι στην πανδημία» και από την άλλη οι εκπαιδευτικοί «οδηγούνται με περιπολικό στο Τμήμα από τον κάθε ένα, που κάνει μηνύσεις, επειδή δεν θέλει το παιδί του να φοράει ούτε μάσκα». Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά είναι αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας και του καθημερινού αγώνα που δίνουν οι εκπαιδευτικοί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα:

«Την περασμένη εβδομάδα γονέας μαθητή του Γυμνασίου Καμινίων προχώρησε σε μήνυση κατά 3 μελών του Συλλόγου Διδασκόντων (Διευθύντρια, Υποδιευθυντή και την υπεύθυνο Covid), επειδή εφάρμοσαν το νόμο και αρνήθηκαν την είσοδο στο σχολείο στο παιδί του, μια και δεν διέθετε self-test, ενώ αρνούνταν να φορέσει και την προστατευτική μάσκα. Αμέσως μετά ακολούθησε το εξής εξοργιστικό γεγονός: περιπολικό της Αστυνομίας έφτασε στο σχολείο και ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να μπουν μέσα σε αυτό, ώστε να τους οδηγήσει στο Τμήμα! Μπροστά στα μάτια εκατοντάδων μαθητών και δεκάδων συναδέλφων, οι εκπαιδευτικοί επιβιβάστηκαν στο περιπολικό και πήγαν στο Τμήμα, λόγω της μήνυσης του γονιού που (επαναλαμβάνουμε) αρνούνταν να κάνει το παιδί του self-test, αλλά και να φορέσει μάσκα! Τελικά, μετά από πολύωρη κατάθεση (!), την (αναγκαστική κάτω από αυτές τις συνθήκες) υποβολή μήνυσης από τη Διευθύντρια του σχολείου και την παρέμβαση εισαγγελέα, οι εκπαιδευτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι, δεν οδηγήθηκαν δηλαδή στο αυτόφωρο.

Πραγματικά, τα γεγονότα προκαλούν οργή. Τα σχολεία από τη μία είναι ανοχύρωτα απέναντι στην πανδημία, με ευθύνη της κυβέρνησης. Οι συνάδελφοι από την άλλη, που κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τα σχολεία ασφαλή μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έχοντας συνείδηση της κοινωνικής τους ευθύνης και του ρόλου τους, έχοντας συνείδηση των αυτονόητων, στοιχειωδών μέτρων (όπως η μάσκα) που πρέπει να τηρούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας, οδηγούνται με περιπολικό στο Τμήμα από τον κάθε ένα, που κάνει μηνύσεις, επειδή δεν θέλει το παιδί του να φοράει ούτε μάσκα! Μα καλά, είναι δυνατόν; Έλεος! Τους εκπαιδευτικούς του σχολείου βρήκε να προσάγει η Αστυνομία στο Τμήμα; Τις τελευταίες μέρες τα φαινόμενα απειλών απέναντι σε εκπαιδευτικούς από διάφορους «αρνητές» γονείς, έχουν αυξηθεί.

Σε πάρα πολλά σχολεία εμφανίζονται μεμονωμένες περιπτώσεις γονιών που εκτοξεύουν απειλές, που απειλούν με μηνύσεις, καταθέτουν εξώδικα ή κείμενα γραμμένα από δικηγόρους (πολλές φορές πανομοιότυπα), απαιτώντας την είσοδο των παιδιών τους στο σχολείο, χωρίς μάσκα και self-test.Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ φέρουν ακέραια την πολιτική ευθύνη! Να πάρουν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών, αλλά και ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία! Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια της Αστυνομίας στο Γυμνάσιο Καμινίων και απαιτούμε να μην επαναληφθεί στο μέλλον τέτοιο εξοργιστικό περιστατικό. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους του Γυμνασίου Καμινίων».

Όσον αφορά την εικόνα στα σχολεία μετά μία εβδομάδα λειτουργίας αυτή είναι καλή, παρά τις προβλέψεις και εκτιμήσεις των επιστημόνων για έξαρση της πανδημίας και διασπορά του ιού μέσα στις τάξεις. Συγκεκριμένα, από την ημέρα έναρξης των μαθημάτων δεν έχει κλείσει ούτε ένα τμήμα σχολείου σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας,

Μάλιστα η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ στα παιδιά και των rapid test στους εκπαιδευτικούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί έχει αποτρέψει μέχρι τώρα το φαινόμενο της εκτίναξης των κρουσμάτων, καθώς εντοπίστηκαν γύρω στις 1.500 μολύνσεις μία ημέρα πριν το πρώτο κουδούνι, και οι συγκεκριμένοι μαθητές δεν πήγαν στις τάξεις τους, ενώ εντοπίστηκαν μέσα στην εβδομάδα άλλα 800 κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, αριθμός όχι ιδιαίτερα μεγάλος όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει πάντως ότι για να κλείσει ένα ολόκληρο τμήμα, θα πρέπει να νοσήσει το 50% των μαθητών συν 1. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος μαθητή τότε οι μαθητές του τμήματος θα πρέπει να κάνουν τεστ τέσσερις φορές την εβδομάδα αντί για δύο που προβλέπεται για τον γενικό μαθητικό πληθυσμό, εφόσον δεν είναι εμβολιασμένοι ενώ οι στενές επαφές του κρούσματος που δεν είναι εμβολιασμένοι, δηλαδή αυτοί που κάθονται γύρω από τον συγκεκριμένο μαθητή θα πρέπει να κάνουν δύο δωρεάν rapid τεστ την εβδομάδα Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν υποχρεούνται σε rapid test ακόμα και αν είναι στενές επαφές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ