Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Σχολεία-Κορονοϊός: Αγωνία για την επιστροφή στα θρανία-Το Plan b’

Το υπουργείο Παιδείας, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα γίνουν… «εκρηκτικά» και οι Επιστήμονες το υποδείξουν, είναι έτοιμο να προχωρήσει σε αλλαγή πρωτοκόλλου ώστε να συνεχιστεί με τη μεγαλύτερη ασφάλεια η δια ζώσης εκπαίδευση και να μην κλείσουν τμήματα ή ολόκληρα σχολεία. «Στόχος είναι τα σχολεία φέτος να μείνουν ανοιχτά» τονίζουν σε όλους τους τόνους κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας.

Το Plan b’ για τα σχολεία

Το Plan b‘, μεταξύ άλλων, αναμένεται να προβλέπει τη μείωση του ποσοστού νοσούντων μαθητών για να κλείσει ένα τμήμα. Σήμερα θα πρέπει να είναι θετικοί 13 μαθητές σε σύνολο 25 για να σταματήσει η δια ζώσης διδασκαλία. Αυτό το ποσοστό του 50% + 1 μαθητής, αν χρειαστεί, θα συρρικνωθεί!

Επιπλέον αναμένεται να υπάρξει πιο σχολαστική ιχνηλάτηση… Να επεκταθεί η διενέργεια καθημερινών self test και σε ευρύτερο δείγμα, και όχι μόνο σε όσους κάθονται στις διπλανές θέσεις με μαθητή που νοσεί, όπως ισχύει τώρα.

Οι σκέψεις και οι προτάσεις που συζητούνται είναι ακόμη σχετικά…

«ακατέργαστες», καθώς θα πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ανάγκη ή όχι αλλαγής του πρωτοκόλλου λειτουργίας.

Πάντως τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους μαθητές 12 – 17 ετών, συν το γεγονός ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στη μετάλλαξη «Δ» και ήδη έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά εισαγωγών εφήβων στα νοσοκομεία, δεν είναι καλοί οιωνοί, όπως εκτιμούν και οι ειδικοί.

Νέα έκκληση για εμβολιασμό μαθητών και εκπαιδευτικών

Κλειδί για να μην κινδυνεύσουν να κλείσουν τα σχολεία είναι και η επιτάχυνση των εμβολιασμών εκπαιδευτικών και μαθητών και ο βασικός στόχος της κυβέρνησης.

“Εμβολιαζόμαστε, ελεγχόμαστε τακτικά, τηρούμε τα μέτρα και μαθαίνουμε ασφαλώς, μέσα στις τάξεις. Η βοήθεια όλων, εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων, για άλλη μία φορά αναγκαία και πολύτιμη” δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε μήνυμα της, λίγα 24ωρα πριν χτυπήσει ξανά το κουδούνι στα σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν υπάρξει εκρηκτική διασπορά στα σχολεία, ως έσχατη λύση παραμένει στο τραπέζι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του υπόλοιπου 10% των εκπαιδευτικών που δεν το έχει πράξει. «Μπορεί το ποσοστό να φαίνεται μικρό αλλά σε απόλυτους αριθμούς δεν είναι αμελητέο» δηλώνει πηγή του υπουργείου Παιδείας στο Newsit.

Οι τελικές αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς θα ληφθούν ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Προς επέκταση της υποχρεωτικότητας

Εφόσον η πανδημία καλπάζει αναμένεται να ακολουθήσει στα μέσα Οκτώβρη υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε όλα τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνέχεια και σε δημοσίους υπαλλήλους και ιερείς, και από τις αρχές Νοέμβρη να καταστεί το εμβόλιο υποχρεωτικό σε όλους τους εργαζόμενους σε εστίαση, ψυχαγωγία και delivery. Στο τραπέζι είναι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ