Κοινωνία

Δεν έχουν το θεό τους: Άγνωστοι έκλεψαν τρόφιμα από την Κοινωνική Κουζίνα

Η αδιάκοπη προσφορά αποτελεί το σήμα κατατεθέν της δράσης τους που ξεκίνησε, το 2018, μετά την πύρινη κόλαση στο Μάτι

Η αδιάκοπη προσφορά αποτελεί το σήμα κατατεθέν της δράσης τους που ξεκίνησε, το 2018, μετά την πύρινη κόλαση στο Μάτι και τους δεκάδες απαρηγόρητους ανθρώπους που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη στο δρόμο βλέποντας την περιουσία τους να γίνεται στάχτη. «Αυτό που αρχίσαμε δεν θα το εγκαταλείψουμε», τονίζουν οι εθελοντές της Κοινωνικής Κουζίνας, «Ο Άλλος Άνθρωπος», στη Νέα Μάκρη, που έχουν καταγγείλει την αφαίρεση τροφίμων-ειδών πρώτης ανάγκης, από τον χώρο που είχαν στήσει κάτω από την εκκλησία, στον δήμο Μαραθώνα.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr, φοιτήτρια εκ των ιδρυτής της εθελοντικής οργάνωσης, η Αφροδίτη Χατζηαναστασιάδη, τα γεύματα διανέμονταν σε περίπου 150 πολίτες που είχαν ανάγκη, κάθε Κυριακή.

Προηγήθηκε μια μικρή διακοπή λόγω των θερινών μηνών, όμως η ομάδα ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 3 Οκτωβρίου την αγαπημένη συνήθεια διανομής γευμάτων, στην εκκλησία του δήμου Μαραθώνα.

«Μοιράζουμε φαγητό σε όλους χωρίς εισοδηματικά ή κοινωνικά κριτήρια», επισημαίνει η Αφροδίτη, η οποία μιλά για μεγάλες απώλειες προϊόντων καθώς χάθηκαν, μεταξύ άλλων, 150 κιλά μακαρόνια και 80 κιλά ρύζι.

Υπογραμμίζει ότι οι απώλειες διαπιστώθηκαν όταν η ομάδα πήγε για να οργανωθεί στον χώρο, όμως δεν διέκρινε ίχνη παραβίασης.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή η εθελοντική ομάδα φοιτητών, όπως λέει η Αφροδίτη, έχει αποφασίσει να μην καταθέσει τα «όπλα» της προσφοράς και να συνεχίσει να κινείται στον ρυθμό της αρωγής, προσπαθώντας να συσπειρώσει νέες δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα λόγια με τα οποία η ομάδα έκανε γνωστή τη δυσάρεστη είδηση στο Facebook δείχνουν τον αγώνα που καταβάλλεται για την εξασφάλιση συνέχειας: «Η κουζίνα αυτή χτίστηκε με πολλά όνειρα και ελπίδα να διαδώσουμε την αξία της αλληλεγγύης στην περιοχή μας και να κρατήσουμε ζωντανή την ανθρωπιά εδώ. Έτσι είναι όμως, στη ζωή υπάρχει αυτή η ρομαντική πλευρά, υπάρχει και η πιο σκληρή που δε θα διστάσει ουδεμιάς να πατήσει κάτω κάθε ιδανικό κι αρετή. Μία μεγάλη συγγνώμη που δε φάνηκαμε αρκετοί στο να διασφαλίσουμε τα πράγματα που εδώ και τόσους μήνες εξασφαλίζατε και προσφέρατε σε εμάς. Κάνουμε τα πάντα να βρεθεί νέος χώρος, με οποιοδήποτε κόστος, γιατί ό,τι και να γίνει εμείς θα συνεχίσουμε».

Σε αυτό το σημείο, έχει ενδιαφέρον μια ανασκόπηση στις δραστηριότητες της ομάδας που απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από 10 φοιτητές, όμως για τα Κυριακάτικα συνέδραμε πλήθος εθελοντών.

Η εθελοντική οργάνωση εστιάζει, όπως εξηγεί η Αφροδίτη, τόσο στην αντιμετώπιση προβλημάτων των πολιτών όσο και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Μετά τις δραματικές εικόνες στο Μάτι, ξεκίνησε η οργάνωση πλειάδας ενισχυτικών δράσεων, όπως οι καθαρισμοί σε σπίτια. Η λειτουργία της κοινωνικής κουζίνας προστέθηκε στην πορεία στην ατζέντα του εθελοντισμού, με την παραγωγή σημαντικών μερίδων να αναδεικνύεται σε στοίχημα.

Η ομάδα όμως κατάφερε να συγκεντρώσει κόσμο που με χαρά βοηθούσε στην παραγωγή γευμάτων.

Η κοινωνική κουζίνα προέκυψε ύστερα από συμφωνία ανάμεσα στην εθελοντική οργάνωση, τον δήμο Μαραθώνα, που έδωσε τη συγκατάθεσή του για βοήθεια όσον αφορά στην προσφορά υλικών, και στην εκκλησία που παραχώρησε τον χώρο ώστε να υλοποιηθεί η πρωτοβουλία. Γριφώδης, όμως, παραμένει ακόμη η απώλεια των αγαθών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...