Κοινωνία

«Ώρα μηδέν» για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς - 10.000 υγειονομικοί τίθενται από σήμερα εκτός «μάχης»

Το μέτρο της αναστολής καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή, με φόντο τις αλεπάλληλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας της Πανελλλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε κατα τόπους νοσοκομεία, τα "βαριά" επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και την έκκληση στο προσωπικό του ΕΣΥ για εμβολιασμό έναντι του κορωνοιού από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά την χθεσινή τελετή παράδοσης -παραλαβής.

Περί τους 10.000 υγειονομικούς εκτιμάται ότι παραμένουν ακόμη απροστάτευτοι εν μέσω του τελευταίου επιδημικού κύματος, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκονται στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας και να αποτελούν ζωτικό κομμάτι του νοσηλευτικού προσωπικού.

Και όπως ορίζει πλέον ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα τεθούν εκτός της εργασίας τους τόσο για τη δική τους προστασία όσο και για εκεινη που αφορά τους ασθενείς που περιθάλπουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Τα χιλιάδες κενά που προφανώς προκύπτουν -και τα οποία θα καταγραφούν με ακρίβεια το επόμενο 48ωρο- και η κάλυψή τους αποτελεί το πρώτο από σειρά μείζονων ζητημάτων προς άμεση διαχείριση που παρέλαβαν ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για τις υπηρεσίες υγείας, κυρία Ασημίνα Γκάγκα από τους προκατόχους τους, κ.κ. Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη, αντίστοιχα.

Τόσο ο υπουργός όσο και η αναπληρώτρια υπουργός -και μάχιμη πνευμονολόγος του νοσοκομείου "Σωτηρία"- υπογράμμισαν την αξία του εμβολιασμού κατά τον χαιρετισμό τους στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Υγείας και κάλεσαν τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν για να είναι θωρακισμένοι μέσα στη μεγάλη μάχη που βρίσκονται. "Θέλουμε να πειστεί το προσωπικό του ΕΣΥ να εμβολιαστεί" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυρία Γκάγκα η οποία ως έμπειρη γιατρός, διευθύντρια Πνευμονολογικής κλινικής στο Σωτηρία, επανέλαβε την αξία του εμβολιασμού, μιλώντας στους υγειονομικούς ως μάχιμη υγειονομικός και η ίδια, ως μία εργαζόμενη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά του κορρωνοιού, ως μια επαγγελματίας υγείας που τους συναισθάνεται και τους εκπροσωπεί. "Με τιμά η επιλογή του πρωθυπουργού, γιατί τιμά ουσιαστικά όλο το ΕΣΥ" είπε η κυρία Γκάγκα.

https://www.youtube.com/watch?v=MbKxqMjseZk



Η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής για τους εργαζόμενους που δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν σηματοδοτεί την σύνταξη και την αποστολή εκατοντάδων εγγράφων ανά Υγειονομική Περριφέρεια προς τους υγειονομικούς από σήμερα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δομών υγείας βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα για το πως θα ξεδιπλωθεί το σχέδιο, πως θα απομακρυνθούν οι ανεμβολίαστοι και πως θα καλυφθούν το συντομότερο δυνατό τα κενά.

Η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Υγείας το τελευταίο 24ωρο οδήγησε άτυπα σε μια στάση αναμονής για το πως θα εφαρμοστεί το σχέδιο από την νέα ηγεσία. Τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, η πάροδος του χρονικού περιθωρίου που είχε τεθεί ως την 1η Σεπτεμβρίου ώστε να εμβολιαστούν ή να κλείσουν το ραντεβού τους, συνέβαλε σε μια μικρή, σύντομη κούρσα εμβολιασμών στους υγειονομικούς. Είναι ενδεικτικό ότι στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια οι ανεμβολιάστοι εργαζόμενοι ανέρχονταν σε 3.900, όμως ο αριθμός αυτός σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς μειώθηκε κατά 50%. Όμως παράλληλα, για την ίδια υγειονομική περιφέρεια κατατέθηκαν 640 αιτήματα εξαίρεσης για ιατρικούς λόγους εκ των οποίων το 85% απορρίφθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει το επόμενο διάστημα την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ με τη μετακίνηση του προσωπικού εντός της ίδιας ΥΠΕ για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν.

Παράλληλα, προβλέπεται η είσοδος νέου δυναμικού, εμβολιασμένου, με τρίμηνες συμβάσεις αλλά ακόμα και ανάθεση ορισμένων υπηρεσιών σε δομές του ιδιωτικού τομέα για όσο χρειαστεί. Και καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν σταματά, δίδεται η δυνατότητα σε όσους εμβολιαστούν εκπρόθεσμα αλλά άμεσα (εντός δηλαδή των επόμενων 24ωρων) να επιστρέψουν στο πόστο τους 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...