Κοινωνία

Πανελλαδικές 2021: Πόσοι έμειναν εκτός-Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η σύγκριση με τις περσινές Πανελλήνιες

13.780 λιγότεροι υποψήφιοι έμειναν φέτος εκτός ΑΕΙ σε σχέση με την περσινή χρονιά, όπως προκύπτει από την πρώτη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2021. Αυτό οφείλεται στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που πλέον δεν επιτρέπει σε υποψήφιους με γραπτά που βαθμολογήθηκαν ακόμα και κάτω από τη βάση να εισαχθούν στα πανεπιστήμια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας το 2021 συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 92.090 υποψήφιοι και εισάγονται 65.536 υποψήφιοι. Αναλυτικότερα εισάγονται 56.942 υποψήφιοι στα ΑΕΙ και 8.594 στα ΔΙΕΚ (μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά). Το Σεπτέμβριο θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης υποβολής αίτησης για περίπου 20.000 επιπλέον θέσεις στα Δημόσια ΙΕΚ.

Το 2020 συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 94.928 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560. Σε σχέση δηλαδή με το 2020, εισήχθησαν σε ΑΕΙ 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι (35.148 έμειναν εκτός του 2021 και 21.368 έμειναν εκτός του 2020).

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής

Σημειώνεται πάντως ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν επηρεάζει τους υποψηφίους που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες και εισέρχονται στη Σχολή/Τμήμα της επιλογής τους. Αλλά με επιδόσεις χαμηλότερες από 7 στα 20 για τα ΓΕΛ και 5,5 στα 20 για τα ΕΠΑΛ, ένας υποψήφιος δεν εισάγεται πλέον στα πανεπιστήμια.

Το 2020 υποψήφιος από ημερήσιο ΓΕΛ εισήχθη σε ΑΕΙ με 0,625/20 και από ημερήσιο ΕΠΑΛ με 2,7/20! Το 2021 η χαμηλότερη βάση εισαγωγής ΓΕΛ είναι 7,141/20 και στα ημερήσια ΕΠΑΛ 5,685/20.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας "τερματίστηκε, έτσι, το εμπόριο ψεύτικων ελπίδων, με εισαγωγή στα Πανεπιστήμια χωρίς ελάχιστα ακαδημαϊκά κριτήρια, που εγκλώβιζε χιλιάδες νέους ανθρώπους σε Σχολές από τις οποίες δεν αποφοιτούσαν, χάνοντας χρόνια και χρήματα και εισάγονταν εν τέλει στον επαγγελματικό στίβο ως απόφοιτοι λυκείου."

Στις φετινές εξετάσεις είχαμε χαμηλές επιδόσεις έως 7.000 μόρια σε πάνω από 25.000 υποψήφιοι. Όμως αντίθετα το 95,98% των υποψηφίων των ΓΕΛ που ξεπέρασαν την ΕΒΕ και υπέβαλαν μηχανογραφικό, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Σχολές/Τμήματα ΑΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι δυστυχώς τελευταία στον ρυθμό αποφοίτησης φοιτητών (9,17% το οποίο απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 24,05%. (Έκθεση "Eurostat- Population in Europe”, Ιούνιος 2020).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα γίνει με τα τμήματα που έχουν ελάχιστους εισαχθέντες

Με βάση τα αποτελέσματα, υπάρχουν Σχολές και Τμήματα που έχουν πολύ λιγότερους εισαχθέντες.

Αυτό οφείλεται στο συντελεστή ΕΒΕ που όρισαν τα ίδια και στις επιδόσεις των υποψηφίων και στη μη επιλογή τους από τους υποψηφίους.

Συγκεκριμένα, 29 Σχολές ή Τμήματα θα έχουν μέχρι 30 εισακτέους, εκ των οποίων το 1/3 είναι Σχολές ή Τμήματα από τα 153 που ίδρυσε ή ανωτατοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια.

Τους επόμενους μήνες, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Παιδεία, "οι προσπάθειες θα εστιάσουν στην αναδιαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη σε συνέχεια των προηγούμενων πρωτοβουλιών. Τα αποτελέσματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι ένα από τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψιν, μαζί με τις προτάσεις των ΑΕΙ για τον εξορθολογισμό τους καθώς και τις προτάσεις της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης σε συνάρτηση πάντοτε με τις ανάγκες στην αγορά εργασίας".

Με δυο λόγια θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της κατάργησης των τμημάτων αυτών που δεν "συγκινούν" τους υποψηφίους, αφού όπως φαίνεται δεν προσφέρουν δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές