Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

“Καρα-μπόλι” μέτρων για μη εμβολιασμένους -Τους χτυπάει στην...τσέπη η κυβέρνηση-Κικίλιας: Πανδημία ανεμβολίαστων

Τα μέτρα που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες, τους κλειστούς χώρους εστίασης, διασκέδασης και λιανεμπορίου, τους χώρους εργασίας, αλλά και τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με φυσική παρουσία στις σχολικές αίθουσες και τα πανεπιστήμια, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

“Αυτό το φθινόπωρο μπορεί ο καθένας να προστατευτεί και να προστατεύσει. Έχουμε εμβόλια, Ζούμε μέσα στο τείχος ανοσίας ή μένουμε έξω από αυτό” είπε ξεκινώντας ο υπουργός. "Έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή με την 1η δόση γυρω στους 6 εκατ. συμπολίτες μας. Χρειαζόμαστε σχεδόν 1 εκατ. εμβολιασμούς ακόμα για να φτάσουμε τα ποσοστά άλλων χωρών" ανέφερε.

Ζητησε μην παιζουμε ρωσικη ρουλέτα και να βοηθήσουν όλοι σε ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

Έκανε λόγο για “πανδημία των ανεμβολίαστων” και είπε πως πάνω από το 90% που βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. "Καμία παράταση στην αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου" τόνισε. 

Στις δημόσιες δομές από 13 Σεπτεμβρίου δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι, είπε ο υπουργός. 

Είπε ακόμη πως τα μέτρα δεν έχουν πατερναλιστικό ή τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά είναι υποχρέωση προς τους πολίτες 

Συνοπτικά: 

-Σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνάθροιση θα υπάρχει υποχρέωση χρήσης μάσκας

-Στους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης θα μπορεί να ελέγχει αν είναι εμβολιασμένοι οι εργαζόμενοι

-Κλειστοί χώροι εστίασης, γήπεδα, θέατρα, σινεμά, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες μέχρι πριν 6 μήνες

-Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν διαγνωστικά τεστ σε δημόσιες δομές, θα πρέπει να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν

-Μαθητές: 2 self test/ εβδομάδα, δωρεάν από το κράτος
Φοιτητές: 2 εργαστηριακά rapid test / εβδομάδα, με δικό τους κόστος 10 ευρώ το ένα

-Μέχρι τέλη Μαρτίου 2022, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό & δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά rapid test / εβδομάδα προς 10 ευρώ το ένα

-Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς. Η πολιτεία θα θεσμοθετήσει πρόστιμα και κυρώσεις.

-Θα τηρηθεί το μέτρο της αναστολής εργασίας για μη εμβολιασμένους

-Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία: Θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.

-Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ