Κοινωνία

Κορονοϊός: Δύσκολο το φθινόπωρο για τους ανεμβολίαστους με μέτρα σε διασκέδαση και ψυχαγωγία

Με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού να εξαπλώνεται, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει την Τρίτη (24/08) μέτρα για τους ανεμβολίαστους κυρίως σε διασκέδαση και ψυχαγωγία, ενώ δεν αποκλείεται να επιστρέψει και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Το φθινόπωρο είναι προ των πυλών και η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού βάζει δύσκολα στην κυβέρνηση και στους ειδικούς αρχίζει αρχίζει να πιέζεται εκ νέου το σύστημα υγείας και έτσι εξετάζεται η λήψη μέτρων για τους ανεμβολίαστους προκειμένου να αποφευχθεί το lockdown.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απορρίψει από τις 12 Αυγούστου το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

«Όχι» Μητσοτάκη σε νέο lockdown

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις 12 Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την πορεία την πανδημίας και των εμβολιασμών.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είχε πει: «Προφανώς και με προβληματίζει το γεγονός όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Υπάρχει εξήγηση ότι το καλοκαίρι ο κόσμος λείπει και άρα ο προγραμματισμός του εμβολιασμού είναι πιο δύσκολος αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να επανέλθουμε δυναμικά και να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα. Αυτό είναι μια συλλογική προσπάθεια την οποία ελπίζω και εύχομαι να μπορέσουμε να κάνουμε όλοι μαζί. Από κει και πέρα, έχω πει ότι δεν θα πάμε σε νέο lockdown. Επίσης, είναι λάθος τα όποια ελαφρά περιοριστικά μέτρα μπαίνουν σε περιοχές οι οποίες κατατάσσονται στην κατηγορία 4, όπως δύο περιφερειακές ενότητες της Κρήτης και η Ζάκυνθος, να χαρακτηρίζονται lockdown. Δεν είναι lockdown. Θα το ξαναπώ: Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους. Η οικονομία θα λειτουργήσει, η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή και η απάντηση στο πρόβλημα της μετάλλαξης Δέλτα δεν είναι το lockdown, είναι ο εμβολιασμός και η στοιχειώδης προστασία και η κοινή λογική».

Μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε διασκέδαση και ψυχαγωγία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχει προϊδεάσει από την Πέμπτη (19/08) για τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν την Τρίτη (24/08) για τους ανεμβολίαστους ως προς τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ALPHA που μεταδόθηκε την Κυριακή (22/08), σχεδόν βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι οι αγορές εντός των καταστημάτων θα γίνονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, με τους ανεμβολίαστους να επωμίζονται και το κόστος του τεστ.

Φυσικά, πρόκειται να μπει και στο όριο των πελατών ανάλογα με το εμβαδόν του εκάστοτε εμπορικού καταστήματος.

Επισημαίνεται, δε, πως τα ίδια μέτρα αναμένεται να αρχίσουν να εφαρμόζονται στα θέατρα και στους κινηματογράφους.

Η επιστροφή της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους πρέπει, επίσης, να θεωρείται δεδομένη, η οποία είχε καταργηθεί στις 23 Ιουνίου.

Τι θα ισχύει για τους μαθητές, φοιτητές και καθηγητές

Η σχολική χρονιά πρόκειται να αρχίσει στις 13 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας οπότε δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ.

Οι μαθητές θα μπορούν να μπουν στις τάξεις τους, έχοντας υποβληθεί σε δυο self tests την εβδομάδα με αρνητικό αποτέλεσμα, ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού για άνω των 12 ετών.

Πέτσας: Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται;

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας διερωτήθηκε την Κυριακή (22/08) αν «μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται;».

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ είπε: «Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται; Γι' αυτό τα μέτρα κύρια θα αφορούν στους ανεμβολίαστους και στην προστασία μας από εκείνους που δεν κάνουν το εμβόλιο. Η κόρη μου είναι 17 χρόνων και έχει κάνει το εμβόλιο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο για περιορισμούς άρα στους κλειστούς χώρους πρέπει να επιτρέψουμε την κινητικότητα στους εμβολιασμένους. Για τους άλλους που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, τότε ας φοβούνται περισσότερο για τους γύρω τους. Εκτός από την πολιτική ευθύνη, υπάρχει και η ατομική. Ποια είναι η πολιτική ευθύνη όταν κάποιος αρνείται να εμβολιαστεί; Υπάρχει το συλλογικό».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ