Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Ρόδος: Προληπτική εκκένωση του χωριού Μαριτσά - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις

Την προληπτική εκκένωση του χωριού Μαριτσά αποφάσισαν πριν από λίγο οι αρμόδιες υπηρεσίες που προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου. Η απόφαση πάρθηκε διότι μέχρι αυτή την ώρα, λόγω του δύσβατου της περιοχής δεν έχει σβηστεί εστία φωτιάς που υπάρχει στην Περιοχή «Κερωνιάτης».

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές 

Μάχη για την αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων και των διάσπαρτων μικρών εστιών πυρκαγιάς που υπάρχουν, εξακολουθούν να δίνουν μέχρι αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές στο νησί της Ρόδου.

Η πυρκαγιά από το πρωί δεν έχει επεκταθεί, υπάρχουν όμως αρκετές εστίες στον χώρο όπου αναπτύχθηκε την Κυριακή, μεταξύ των χωριών Θολού, Μαριτσών και Ψίνθου. 

Όλη τη διάρκεια της ημέρας για την αντιμετώπιση της υπήρχαν συνεχείς ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έντονη κινητοποίηση από τις δυνάμεις πυρόσβεσης που ενισχύθηκαν μάλιστα με οχήματα και προσωπικό από άλλες περιοχές της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι ρίψεις νερού αυτή την ώρα έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή «Κερωνιάτης» στο χωριό Μαριτσά όπου εξακολουθεί να υπάρχει μία εστία φωτιάς.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν 

Να σημειωθεί πάντως ότι η Πυροσβεστική στην τελευταία ανακοίνωσή της ανέφερφε ότι η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθές στην περιοχή Παντάνασσα Ρόδου είναι σε ύφεση.

Ωστόσο ανησυχία προκαλούν οι άνεμοι και ο καύσωνας καθώς ενισχύουν τις ενεργές καύσεις. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Νωρίτερα, και μέχρι το τελευταίο φως επιχειρούσαν 3 αεροσκάφη (2 CL415 και το Beriev-200) και 6 ελικόπτερα (4 για αεροπυρόσβεση και 2 ως συντονιστικά).

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές ενότητες Πεταλούδων και Καλλιθέας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται οι δημοτικές ενότητες Πεταλούδων και Καλλιθέας του δήμου Ρόδου της περιφερειακής ενότητας Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την 1η Αυγούστου στην παραπάνω περιοχή. 

Η εν λόγω κήρυξη έγινε κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου, και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 01 Φεβρουαρίου 2022.

Ανταπόκριση της  SEAJETS στη κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Υφυπουργό Πολίτικης Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά και τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Iωάννη Πλακιωτάκη, η SEAJETS ναύλωσε το πλοίο Olympus και προσέφερε δωρεάν τη μεταφορά των πυροσβεστικών δυνάμεων από τον Πειραιά προς Ρόδο, με την ίδια ταχύτητα που ανταποκρίθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές της Σάμου και της Καρπάθου που κατασβέστηκαν επιτυχώς. Το Olympus έφτασε στη Ρόδο τις πρώτες πρωινές ώρες μεταφέροντας 60 πυροσβέστες και 25 οχήματα οι οποίοι ήδη επιχειρούν στο νησί.

Ο κ. Μάριος Ηλιόπουλος, Υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της SEAJETS δήλωσε: «Δεχτήκαμε το αίτημα της μεταφοράς των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Ρόδο αργά το βράδυ της Κυριακής. Με συντονισμένες κινήσεις καταφέραμε να ναυλώσουμε και να ετοιμάσουμε το πλοίο προκειμένου να μεταφέρει τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εντός μίας ώρας από τη στιγμή που κατέφθασαν τα πυροσβεστικά οχήματα και οι πυροσβέστες στο λιμάνι του Πειραιά. Θα δίνουμε πάντα το δυνατό έμπρακτο παρόν με ανιδιοτέλεια σε ότι αφορά το περιβάλλον, τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, την ασφάλεια και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών του Αιγαίου μας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ