Κοινωνία

Εγκύκλιος για δημοσίους υπαλλήλους: Επιτρέπεται υπό όρους η μη προσέλευση στη δουλειά λόγω καύσωνα

Λόγω των συνθηκών του ακραίου καύσωνα νωρίτερα εκδόθηκε εγκύκλιος για τον ιδιωτικό τομέα, με το υπουργείο Εργασίας να καλεί τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής.

Τώρα το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο για τους δημοσίους υπαλλήλους,στους οποίους δικαιολογείται η μη προσέλευσή τους στην εργασία για όσες μέρες διαρκεί ο καύσωνας.

Έτσι άτομα με χρόνια καρδιολογικά και αναπνευστικά νοσήματα, καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία, άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα καθώς και έγκυες είναι δικαιολογημένοι και μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού και οι οικείοι προϊστάμενοι λαμβάνοντας υπόψη και τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων αλλά και τις συνθήκες του τόπου παροχής εργασίας (εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος, κλιματισμός κ.ά) μπορούν επίσης να επιτρέπουν την πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων εφόσον κρίνουν ότι υφίσταται θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους. Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την παρούσα εγκύκλιο, με κάθε πρόσφορο τρόπο, στους υπαλλήλους και σε όλους τους φορείς που υπάγονται ή εποπτεύονται από αυτούς. 

Επιπλέον, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις παρακαλούνται να κοινοποιήσουν άμεσα την παρούσα εγκύκλιο στους ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού αρμοδιότητάς τους. Η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί κεντρικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr, καθώς και στη διαδρομή “Ανθρώπινο Δυναμικό Δημοσίου Τομέα – Ανθρώπινο Δυναμικό”», αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ