Κοινωνία

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε πίσω το επίδομα για βενζίνη στη βάρκα του

Την επιστροφή των χρημάτων που λάμβανε ως επίδομα για να βάζει βενζίνη στη βάρκα του και να μετακινείται ο βοσκός των ΙμίωνΑντώνης Βεζυρόπουλος, ζήτησε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Την είδηση έκανε γνωστή ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, ενώ τη χαρακτήρισε ιστορία «καθημερινής τρέλας».

Ζήτησε, μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, από τον υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να τακτοποιήσει το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Διάβασα σήμερα το πρωτοσέλιδο την εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ” ότι απεβίωσε ο βοσκός των Ιμίων. Η Βουλή τού λέει το τελευταίο αντίο. Ακούστε όμως τι άλλο διάβασα. Του εδίδετο ένα επίδομα από τον δήμο της Καλύμνου για τη βενζίνη που έβαζε στη βάρκα του για να πάει απέναντι. Και έρχεται το Ελεγκτικό Συνέδριο και βγάζει απόφαση ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και ζητάει από τους κληρονόμους του και από τον Δήμο Καλύμνου να επιστρέψουν τα λεφτά. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Πέτσας θα μας ακούσει και αμέσως θα τακτοποιήσει το θέμα. Για το Ελεγκτικό Συνέδριο, παρότι σέβομαι τους θεσμούς, δεν θέλω να πω τη λέξη που ταιριάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.

Ο Αντώνης Βεζυρόπουλος έγινε γνωστός ως ο «βοσκός των Ιμίων», ενώ άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Ψέριμο, όπου και διέμενε κατά καιρούς.

Ήταν 94 ετών, ενώ για πάνω από δύο δεκαετίες διατηρούσε περίπου 40 κατσίκια, πάνω στις δύο νησίδες τις οποίες επισκεπτόταν ανελλιπώς για όσο καιρό του επέτρεπε η ηλικία του.

Για πρώτη φορά πήγε τα ζώα του στα Ίμια το 1984, ενώ το μόνο διάστημα που σταμάτησε για λίγο ήταν στην κρίση του 1996.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Έπαιρνα τη βάρκα μου από την Κάλυμνο και πήγαινα εκεί για να τα φροντίζω. Παράλληλα μπορούσα να ψαρεύω. Σταμάτησα για λίγο λόγω της κρίσης του 1996. Μετά, όμως, συνέχισα. Πήγαινα τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Με βοηθούσαν πότε τα αγόρια μου και πότε η γυναίκα μου. Τότε έπαιρνα σύνταξη 700 ευρώ τον μήνα. Με αυτήν έπρεπε να ζήσω. Μου έδιναν και ένα μικρό ποσό από τον Δήμο και έτσι μπορούσα, έστω με δυσκολίες, να βόσκω τα πρόβατά μου. Κάποια στιγμή, κοντά στο 2004, έπαψαν να μου δίνουν χρήματα για να καλύπτω μέρος των εξόδων μου, κυρίως τα πετρέλαια για τη βάρκα» είχε δηλώσει πριν από τρία χρόνια ο Αντώνης Βεζυρόπουλος σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Είχε αναφερθεί και στις τουρκικές προκλήσεις αναφέροντας ότι θυμάται τα άσπρα μεγάλα πλωτά τους να δημιουργούν απόνερα για να τον βουλιάξουν.

Την «ικανοποίηση του Σώματος» για την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα στον τρόπο χειρισμού της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου να χαρακτηρίσει αχρεωστήτως καταβληθέν, επίδομα που δινόταν από τον Δήμο Καλύμνου στον βοσκό των Ιμίων για τη βενζίνη της βάρκας του, εξέφρασε πριν από λίγο ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Είχε προηγηθεί στο βήμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας που δήλωσε για το ζήτημα: «Αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Φυσικά, κανένας λόγος για σχολιασμό από μέρους μας της αποφάσεως του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Από εκεί και πέρα, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα επανεξεταστεί η νομική βάση που παρουσίασε ο Δήμος Καλύμνου, προκειμένου να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός νομικός χειρισμός και φυσικά, εμείς θα αποτίουμε τιμή σε τέτοιους ανθρώπους και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει επιβάρυνση στους κληρονόμους του ή στον δήμο, γι’αυτή την ενέργεια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ