Κοινωνία

Επίσκεψη του ΚΕΣΟ στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού

Την συμβολική ημέρα του Αγίου Παντελεήμονος(27/7) του ιαματικού και την επομένη της Αγίας Παρασκευής προστάτιδας των οφθαλμών, επέλεξε κλιμάκιο του ΚΕΣΟ από κοινού με την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών(ΠΕΟΟ), να επισκεφτούν για πρώτη φορά στα χρονικά, το Σωφρονιστικό κατάστημα των Γυναικείων Φυλακών του Κορυδαλλού, μετά από τις απαραίτητες άδειες, από την Διεύθυνση των Φυλακών και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου και Προέδρου του ΚΕΣΟ, καθώς και του Αναπληρωτή Προέδρου του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου. Έτσι το κλιμάκιο  λίγο  πριν την 10η πρωινή, πέρασε  την κεντρική πύλη των  Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, ώστε να προσφέρει  τις υπηρεσίες του, σε επίπεδο οπτικών εξετάσεων στις γυναίκες κρατούμενες, αλλά και τους λιγοστούς  άνδρες κρατούμενους. Με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τις βεβαιώσεις νόσησης, καθώς  και τα  αρνητικά Rabit Test στα χεριά η αντιπροσωπία του ΚΕΣΟ και της ΠΕΟΟ, που αποτελούσαν: η Διευθύντρια του Μαίρη Πίνη η ΓΓ του ΔΣ Μαρία Τάταρη, η οφθαλμίατρος κα Αναστασία Σερέπα, οι οπτικοί Γιώργος Κλάδος,  Γεράσιμος Σισμάνης, Γεώργιος Γαλάτης, Παναγιώτα Μύλοβα, Μαρία Παπουτσή,  οι Κοινωνικές Λειτουργοί του ΚΕΣΟ  Λένα Παγώνη και Ειρήνη Χαιρέτη και ο  Κων. Σαλεβουράκης, προσήλθαν στις 9.30 π.μ  στη Κεντρική Πύλη των Φυλακών Κορυδαλλού για τις σχετικές διαπιστεύσεις, αλλά και τον έλεγχο των πανάκριβων μηχανημάτων, που έφεραν μαζί τους οι οπτικοί, για τις απαραίτητες εξετάσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κλιμάκιο δεν έφερε μόνο τα απαραίτητα ιατρικά οφθαλμολογικά μηχανήματα, αλλά εκ μέρους του ΚΕΣΟ, η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ Μαίρη Πίνη παρέδωσε στη Διευθύντρια των Φυλακών κα Τριανταφύλλη Κωνσταντοπούλου,  στη Κοινωνική Λειτουργό του Ιδρύματος κα Νίκη Μουσχή και την γιατρό των Φυλακών κα Ευγενία Τσουκαλά 17 κιβώτια με είδη γυναικείου ρουχισμού και 10 κιβώτια με βιβλία(ποικίλης ύλης, ιστορικά, λογοτεχνικά, κλπ) προσφορά των Εκδόσεων Λιβάνη, των Εκδόσεων Ψυχογιού, από την προσωπική βιβλιοθήκη της Διευθύντριας του ΚΕΣΟ, καθώς και βιβλία, που συγκεντρώθηκαν το ΚΕΣΟ, από τους ανώνυμους υποστηρικτές του έργου μας. 

Στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού φιλοξενούνται 146 γυναίκες και 6 άνδρες.

Εξετάστηκαν συνολικά 50 άτομα, που δήλωσαν ότι έχρηζαν εξέτασης. Από αυτά, στα 35 συστήθηκαν γυαλιά, ενώ για μια κρατούμενη η οφθαλμίατρος κα Αναστασία Σερέπα συνέστησε στη Νοσηλευτική Υπηρεσία των Φυλακών, να χειρουργηθεί  άμεσα κατά προτίμηση στο  «Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας Γ. Γεννηματά», που   έχει εξελιγμένη Οφθαλμολογική Κλινική. Όσο για τα γυαλιά ο εκπρόσωπος της Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών(ΠΕΟΟ) κ. Γιώργος Κλάδος δεσμεύτηκε ότι οι οπτικοί της ομάδας θα ετοιμάσουν τα γυαλιά και από τον Σεπτέμβριο θα τα προσκομίσουν στο εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα, μαζί με εκπρόσωπο του ΚΕΣΟ. Ανάλογη  δράση, από τους δυο φορείς, πραγματοποιήθηκε στο Σωφρονιστικό κατάστημα των  Γυναικείων φυλακών του Ελαιώνα Θηβών τον  Φεβρουάριο του 2020  -λίγο πριν το πρώτο lock Down με πρωτοβουλία του ΚΕΣΟ και σε συνεργασία με τον Διευθυντή των Φυλάκων του Ελαιώνα κ. Γιώργου Μακρή, αλλά και του Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας κ. Γεώργιο,  είχε πραγματοποιηθεί ανάλογη επίσκεψη στο Σωφρονιστικό κατάστημα των  Γυναικείων φυλακών του Ελαιώνα Θηβών. Εκεί εξετάστηκαν εκατοντάδες κρατούμενες από τους οπτικούς, αλλά και την οφθαλμίατρο κα Αναστασία Σερέπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπρόσθετα εξετάσθηκαν και τα παιδιά των γυναικών κρατουμένων που φιλοξενούνται στο κατάστημα του Ελαιώνα. Από  τις εξετάσεις στον Ελαιώνα, προέκυψαν συνταγογράφιση με κολλύρια, αλλά και 179 ζευγάρια γυαλιά. Τους σκελετούς αλλά και τους φακούς  ανέλαβαν και προετοίμασαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών-Οπτομετρών  και με ειδική αποστολή ο κ. Γιώργος Κλάδος εκ μέρους των οπτικών και Κων. Σαλεβουράκης εκ μέρους του ΚΕΣΟ, τα κόμισαν  τον Μάϊο 2020, στις Φυλακές του Ελαιώνα. Για τις  δράσεις ανθρωπισμού στις φυλακές, που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΚΕΣΟ, έχει ενημερωθεί ο Μακαριώτατος. Στόχος του ΚΕΣΟ είναι -να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες από το υπ. Προστασίας του Πολίτη- και αυτές, να  επεκταθούν και σε άλλους νομούς  της χώρας, όπου υπάρχουν Σωφρονιστικά καταστήματα. 

Με την συγκεκριμένη δράση  το Κέντρο Στήριξης Οικογενείας –Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κλείνει πρωτοποριακά το εκκλησιαστικό έτος 2020-2021. Ο  σημερινός απόηχος ήταν θετικότατος, τόσο για το ΚΕΣΟ όσο και για την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών, ώστε Διεύθυνση των φυλακών, αλλά  και  οι κρατούμενες/κρατούμενοι ζήτησαν από όλους μας η δράση να επαναληφτεί μέσα στο χρόνο.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ