Λιμάνι Πειραιά
Κοινωνία

Ράπιντ, τσάντα και κοπάνα! Όπου φύγει φύγει οι αδειούχοι - Συνωστισμός στο λιμάνι του Πειραιά

Τεράστια η κίνηση στο λιμάνι Πειραιά και το πρωί του Σαββάτου, αφού όπως όλα δείχνουν έχει ξεκινήσει η έξοδος των εκδρομέων.

Οι πολίτες εμφανίζονται στην πλειονότητά τους ενημερωμένοι σχετικά με τα έγγραφα που πρέπει να φέρουν μαζί τους προκειμένου να ταξιδέψουν, αλλά και για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν κατά την επιστροφή τους από τους προορισμούς τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιβάτες κατά την επιστροφή τους από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας οφείλουν να επιδείξουν στις αρμόδιες Αρχές πριν την επιβίβασή τους: α) είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε β) αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο.

Στο δεύτερο περιλαμβάνονται μοριακό, rapid αλλά και self-test εφόσον έχει έχουν διενεργηθεί 24 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι. Το περασμένο διάστημα τα self-tests αποτελούσαν «ισχυρή σύσταση» για τους ταξιδιώτες, ωστόσο η νέα ΚΥΑ έχει αλλάξει τα δεδομένα για τις μετακινήσεις από τα νησιά καθώς πλέον καθίστανται υποχρεωτικά.

Παράλληλα, οι έλεγχοι στα λιμάνια της χώρας είναι εξονυχιστικοί σε όλους τους επιβάτες προκειμένου να τηρηθούν στο ακέραιο τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όσοι δε διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, δεν επιβιβάζονται.

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις προς τα νησιά, εξακολουθούν τα ισχύουν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, με τους επιβάτες να χρειάζεται να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού εφόσον έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τουλάχιστον 14 ημέρες πριν, ή PCR τεστ που έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών, ή rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών, ή πιστοποιητικό νόσησης.

Για την πορεία των ελέγχων στα λιμάνια της χώρας, λίγο πριν την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, μίλησε στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, Νίκος Κοκκάλας.
 

«Δεν έχουμε επιτρέψει σε 5.300 επιβάτες να ταξιδέψουν»


«Ο αγώνας συνεχίζεται. Πλέον είμαστε σε μια περίοδο που διαρκώς αυξάνεται η κίνηση και το επόμενο διάστημα πρόκειται να κορυφωθεί. Οι έλεγχοι ωστόσο αποδίδουν από την ημέρα που ανέλαβε το Λιμενικό. Γίνεται καθολικός έλεγχος τόσο των πιστοποιητικών των επιβατών, αλλά και ταυτοπροσωπία. Έχουμε και περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται τελικά η επιβίβαση. Είναι δυσάρεστο αυτό για εμάς, αλλά είναι ένα θέμα δημόσιας υγείας. Από τη μέρα που έχουμε αναλάβει δεν έχουμε επιτρέψει σε 5300 επιβάτες να ταξιδέψουν», εξήγησε ο κ. Κοκκάλας.

Σχετικά με τους λόγους που απαγορεύεται σε κάποιον να ταξιδέψει, ο ίδιος είπε ότι «Πολλοί προσκομίζουν βεβαίωση εμβολιασμού, αλλά δεν έχουν περάσει οι 14 ημέρες, όπως απαιτείται μετά τη δεύτερη δόση. Οι έλεγχοι γίνονται μέσω της εφαρμογής. Επίσης, αρκετά ανήλικα παιδιά προσπάθησαν να ταξιδέψουν χωρίς την έγγραφη συναίνεση των γονιών. Οι γονείς πρέπει να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση ότι το παιδί τους μπορεί να ταξιδέψει συγκεκριμένη ώρα, συγκεκριμένο δρομολόγιο, σε συγκεκριμένο προορισμό».
 

Πάνω από 20.000 ταξιδιώτες καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά – «Τα νησιά δεν έχουν τις ίδιες υποδομές για ελέγχους »


Αναφερόμενος στο θέμα του ελέγχου στα νησιά, ο κ. Κοκκάλας είπε ότι «Τις εγκαταστάσεις που έχει το λιμάνι του Πειραιά, τις υποδομές αυτές, είναι δύσκολο να τις έχουν οι νησιωτικές περιοχές. Στο λιμάνι του Πειραιά εξυπηρετούνται καθημερινά πάνω από 20.000 επιβάτες. Στα νησιά δεν μπορεί να υπάρξει αυτό. Οπότε πρέπει τα στελέχη του Λιμενικού να καθορίσουν την ευταξία του λιμανιού με τις υποδομές που έχουν. Αλλά ενισχύονται οι λιμενικές αρχές και των Κυκλάδων και του Ιονίου. Τα καθήκοντα των λιμενικών όμως δεν περιορίζονται στον έλεγχο των πιστοποιητικών. Γίνονται έλεγχοι στη θάλασσα, σε ταχύπλοα, σε σκάφη. Τα ιδιωτικά σκάφη ελέγχονται εφόσον καταλήγουν σε μια οργανωμένη μαρίνα ενός νησιού. Σε αυτά που δεν αγκυροβολούν γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος από σκάφη του Λιμενικού στο πλαίσιο της περιπολίας του. Η βασική μας προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Μόνο από το λιμάνι του Πειραιά από 01-20/07 έχουν φύγει για τα νησιά 420.000 επιβάτες. Πρέπει ο επιβάτης όταν μπει στο πλοίο να του έχει εμπεδωθεί το αίσθημα της εμπιστοσύνης στις ελεγκτικές αρχές, στο πλήρωμα, και να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις του».

Ο κ. Κοκκάλας είπε ακόμα δεν υπάρχει πληροφόρηση για το αν θα αλλάξει άμεσα η πληρότητα στα πλόια, ενώ αναφερόμενος στους εμβολιασμούς των λιμενικών, είπε ότι είναι πάνω από 50%, ενώ συνεχώς κλείνονται νέα ραντεβού.
 

«Τη φετινή περίοδο έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 25 πνιγμοί»


«Είχαμε ένα ακόμα τραγικό περιστατικό με ένα ανήλικο παιδί. Έχουν καταγραφεί στη φετινή περίοδο μέχρι τώρα 25 πνιγμοί. Πρέπει να αλλάξει η αντίληψή μας στο πώς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με τη θάλασσα. 340 άτομα κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους σε θαλάσσιες δραστηριότητες, το 70% αφορά σε πνιγμούς, το 80% σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, και το 80% είναι Έλληνες. Δεν έχουμε αναπτύξει το αίσθημα της υπευθυνότητας, του μέτρου και της ασφάλειας. Πρέπει να προσέχουμε τα παιδιά μας, τα άτομα μεγάλης ηλικίας», τόνισε τέλος ο κ. Κοκκάλας σχετικά με την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δείχνουμε στη θάλασσα, ώστε να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ