Κοινωνία

Παναγιωτακόπουλος: «H εντολή δεν ήταν βγάλτε τις μάσκες, ήταν αποκλιμακώστε με αυτοσυγκράτηση»

«Είμαστε σε μια δυναμική εξέλιξη των πραγμάτων, δεν είμαστε σε κατάσταση ισορροπίας. Δεν είναι αγώνας ταχύτητας, είναι αγώνας αντοχής», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία.

«Αυτή την ώρα, υπάρχει το κύμα Δέλτα που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και αυτό δημιουργεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό», τονίζει ο κ. Παναγιωτακόπουλος, εξηγώντας πως αυτές οι μεταλλάξεις που επικρατούν είναι αυτές που γίνονται πιο μεταδοτικές και όχι πιο τοξικές, δεν σκοτώνουν τον ξενιστή τους, για να επιβιώσει ο ίδιος ιός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε σχέση με την χρήση μάσκας διευκρινίζει ότι «η εντολή δεν ήταν βγάλτε τις μάσκες, ήταν αποκλιμακώστε με αυτοσυγκράτηση όσο το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.  Αποκλιμακώθηκε η ένταση, η υπερβολή στην χρήση της μάσκας».

Όπως αναφέρει η ertnews.gr , ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, έκανε ειδική αναφορά και στα ΚΟΜΥ, τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, οι οποίες ιδρύθηκαν κατά την πανδημία, με κύρια χρηματοδότηση από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. «Έχει σχηματιστεί αυτό το δίκτυο που είναι κατεσπαρμένο σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας και επεκτείνονται, συνεχώς τα εξοπλίζουμε και τα επανδρώνουμε, γιατί απαρτίζονται από οδηγούς  και νοσηλευτές. Έχουν κάνει πάρα πολλά τεστ, ράπιντ κυρίως τώρα και μοριακά παλαιότερα και έχουν διεκπεραιώσει και τους εμβολιασμούς στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Ήταν ένα μεγάλο εργαλείο στην διαχείριση της πανδημίας και όπου χρειαστεί σπεύδουν να βοηθήσουν».

Το κυρίαρχο όπλο στην μάχη κατά της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός υπογραμμίζει ο κ. Παναγιωτακόπουλος, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. «Τα μέτρα προστασίας, οι μάσκες, οι αποστάσεις, είναι επίσης είναι ένα ακόμα όπλο μέσα στην ίδια φαρέτρα. Δεν αντικαθιστά ούτε υποκαθιστά το ένα το άλλο».

Σε σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Παναγιωτακόπουλος, σημείωσε πως «όσους περισσότερους εμβολιασμένους έχεις σε μια κοινότητα τόσο μεγαλύτερο το τείχος ανοσίας που δημιουργείται», παρότι τα παιδιά δεν είναι αυτά που νοσούν βαρύτερα, «εκεί το όφελος για τους νεότερος είναι περισσότερο έμμεσο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αθλητισμός 0

«Μαύρη Πέμπτη» γράφουν οι Ισπανοί μετά τον αγώνα κόντρα στην Ελλάδα και τον αποκλεισμό τους - Ο Αντετοκούνμπο σε τρομακτική φόρμα, αποθεώνεται από τη FIBA

Η ιστορική ήττα της Ισπανίας από την Ελλάδα στο Eurobasket 2025 σηματοδοτεί το τέλος μιας κυρίαρχης εποχής για το...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δύο Τούρκοι “τρομοκράτες” θα αιματοκυλούσαν χριστιανικό Φεστιβάλ στην Ιταλία - Συνελήφθησαν από την αστυνομία με βαρύ οπλοστάσιο

Ανακοίνωση Μελόνι για το σοβαρό περιστατικό - Μετά την τουρκική μαφία που αλωνίζει την Ευρώπη έχουμε και την τουρκική...