κρουσματα
Κοινωνία

Κορονοϊός: Τα ''πάνω-κάτω'' φέρνει η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα

Έντονη είναι η ανησυχία των υγειονομικών αρχών για τη μετάλλαξη Δέλτα καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OPEN, εξετάζονται αρκετά κρούσματα ως ύποπτα για την ινδική μετάλλαξη, ενώ μόνο στην Κρήτη τα νέα ύποπτα κρούσματα είναι 20. Υπενθυμίζεται πως στο νησί έχουν ήδη εντοπιστεί 19 κρούσματα με το συγκεκριμένο στέλεχος κορονοϊού.

https://www.youtube.com/watch?v=VCk8iB9NRIA

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων lockdown

Σύμφωνα με το 'Εθνος, φια την αντιμετώπιση τη μετάλλαξης Δέλτα δεν πρέπει να αποκλειστεί  το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα τοπικά lockdown σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και πλήττει ακόμη και τις νεότερες ηλικίες. «Αν χρειαστεί λόγω μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» σημείωσε στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η  μόνη άμυνα απέναντι στο νέο - εξαιρετικά μεταδοτικό- στέλεχος είναι ο πλήρης εμβολιασμός. Ως τώρα, πλήρως έχει εμβολιαστεί το 33% και για αυτό το λόγο τα προνόμια των εμβολιασμένων θα πρέπει να θεωρούνται ζήτημα ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολύ χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην Κρήτη

Στην Κρήτη, με εξαίρεση το Λασίθι, οι πλήρως εμβολιασμένοι σε καθένα από τους τρεις υπόλοιπους νομούς δεν ξεπερνούν το 30%. Αναλυτικότερα τα ποσοστά εμβολιασμών ανά νομό διαμορφώνονται ως εξής:

  • Λασίθι: 40,84%
  • Χανιά: 29,38%
  • Ηράκλειο: 28%
  • Ρέθυμνο: 26,82%

Κικίλιας: Επικίνδυνη η μετάλλαξη Δέλτα - Ασφαλείς οι εμβολιασμένοι

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο euronews, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα ενώ υπογράμμισε πως όσοι πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς από το συγκεκριμένο στέλεχος

Σύμφωνα με το Εθνος, ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως οι Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για το μεταλλαγμένο στέλεχος και τόνισε: «Ασφαλείς είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Από τη στιγμή που η επιστήμη μας έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συναθρώπων μας κι αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

https://www.youtube.com/watch?v=AjNF37Km-CA

Εμβολιασμός για να μην υπάρξουν τοπικά lockdown

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να αποφευχθούν τοπικά lockdown κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ ανέφερε πως το πρόγραμμα εμβολιασμού στην χώρα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Η κυβέρνηση θα θωρακίσει την χώρα

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως σε χώρους που υπάρχουν ευπαθείς ομάδες θα πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να σεβαστούν το λειτούργημα τους και τόνισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα σε κινήσεις που θα θωρακίσουν τη δημόσια υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απειλές Μέρκελ για καραντίνα γερμανών τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα

Η κόντρα στη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Γερμανίας – Γαλλίας και μεσογειακών χωρών συνεχίζεται. Αφορμή είναι η ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, σε συνδυασμό με το άνοιγμα χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, σε εμβολιασμένους τουρίστες, με εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων.

Όπως μετέδωσε στο Open TV η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει σε καραντίνα για τους Γερμανούς τουρίστες. Σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλο από το Βερολίνο, στη Γερμανία υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα αφού, μέσα σε μία εβδομάδα, διπλασιάστηκε το ποσοστό των κρουσμάτων με την εν λόγω μετάλλαξη. Η Άγκελα Μέρκελ φοβάται το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown που θα έχει επιπτώσεις και στην οικονομία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...