Κοινωνία

Αύριο οι επιστροφές των περικοπών στις συντάξεις χηρείας

Μετά το αλαλούμ του δημιουργήθηκε με την αιφνιδιαστική μείωση των συντάξεων χηρείας για 5.500 συνταξιούχους, δύο χρόνια μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, ο ΕΦΚΑ αποφάσισε να αναστείλει για ένα μήνα τις περικοπές και να επιστρέψει τα χρήματα στους συνταξιούχους.

Οι περικοπές θα επιστραφούν στις 15 Ιουνίου στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Εν τω μεταξύ επικρατεί προβληματισμός στον ΕΦΚΑ για τον χειρισμό του θέματος το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζουμε ότι οι μειώσεις των συντάξεων χηρείας υλοποιήθηκαν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4611/19 της προηγούμενης Κυβέρνησης που προβλέπουν πως στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία. Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα), το ποσό δε αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ).

Ωστόσο εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρία, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε με δύο χρόνια καθυστέρηση και χωρίς να ενημερωθούν οι εν λόγω συνταξιούχοι.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν γίνει λάθη εκ παραδρομής. Επομένως στους συνταξιούχους χηρείας που δεν εργάζονται, η περικοπή αυτή είναι προσωρινή και ο e-ΕΦΚΑ δεσμεύεται να εξετάσει τις περιπτώσεις αυτές κατά προτεραιότητα. Οι συνταξιούχοι που εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα τοπικά υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ και να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζονται, ώστε με τις καταβολές Ιουλίου να επανέλθει το ποσό της σύνταξης στο 100% και ταυτόχρονα να καταβληθεί το ποσό που περικόπηκε με τη σύνταξη του Ιουνίου.

Ωστόσο δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το τι θα γίνει με όσους δεν προσκομίσουν στοιχεία καθώς έντονο πρόβλημα αποτελεί η επιστροφή των αχρεωσθήτως καταβληθέντων ποσών τα οποία είναι μεγάλα εξαιτίας της διετούς καθυστέρησης.

Για παράδειγμα αν η σύνταξη του θανόντα ήταν 900 ευρώ, η σύνταξη χηρείας που μεταβιβάζεται στον επιζώντα ανέρχεται για τρία χρόνια σε 630 ευρώ.

Με την περικοπή κατά 50% η σύνταξη μειώνεται στα 315 ευρώ. Επειδή όμως η σύνταξη δε μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων, ο επιζών σύζυγος θα λάβει 360 ευρώ. Στο ανωτέρω παράδειγμα ο επιζών σύζυγος θα πρέπει να επιστρέψει 7.560 ευρώ έστω και σε πολλές δόσεις .

Επίσης αυτήν την εβδομάδα 14-18 Ιουνίου θα πληρωθούν τα αναδρομικά σε 10.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων (που αφορούν σε υποθέσεις υψηλής πολυπλοκότητας αναφορικά με τον προσδιορισμό των δικαιούχων). Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν:

12 εκατ. ευρώ σε 22.863 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)

11,3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 390 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

7.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 13 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης

Έκτακτες πληρωμές

4,7 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 10.000 δικαιούχους για αναδρομικά κληρονόμων από επιστροφή μνημονιακών μειώσεων

1,35 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 5.100 δικαιούχους για επαναφορά συντάξεων θανάτου

100.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 60 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ασφαλισμένων του τ. ΤΣΜΕΔΕ

30.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 100 ασφαλισμένους για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών υγείας

Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

15 εκατ. ευρώ σε 38.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

20 εκατ. ευρώ σε 8.500 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

14 εκατ. ευρώ σε 31.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ