Κοινωνία

Πομάκοι: Είμαστε Έλληνες πολίτες- Είναι προσβολή να μας λένε Τούρκους

«Πυρά» κατά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αιχμή την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θράκη, εξαπολύουν εκπρόσωποι των Πομάκων, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας», με τον Θάνο Σιαφάκα.

Ανεπιθύμητος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίζεται ότι μόνο μια μειονότητα υπάρχει στη δυτική Θράκη, και αυτή είναι τουρκική. Είμαστε 45-50.000 Πομάκοι στην καταγωγή», τόνισε ο Αχμέτ Ιμάμ, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων. Μιλάμε μια μητρική γλώσσα που δεν είναι τουρκική, έχουμε άλλα ήθη και έθιμα, που δεν έχουν καμία σχέση με τα τουρκικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κύριος αυτός μας αγνοεί, αρνείται την ύπαρξη μας, γι’ αυτό και είπαμε να μην έρθει στα Πομακοχώρια. Πάει πολύ να μας προσβάλλει εμάς τους Πομάκους ότι είμαστε Τούρκοι. Γι’ αυτό τον χαρακτηρίσαμε persona non grata», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν είχε απήχηση στους Πομάκους η επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Στο ίδιο μήκος και η Εμινέ Μπουρουτζί, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξάνθης, επισήμανε ότι «οι Πομάκοι μπορεί να μην μίλησαν όλοι, αλλά με τη σιωπή τους απάντησαν». Η ίδια εξήγησε ότι «οι Πομάκοι είναι αρχαίο φύλο της Θράκης, δεν ήρθαν από πουθενά». Είναι Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Είναι υπερήφανοι που είναι Έλληνες. Το 1921 και στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησαν για την πατρίδα τους», υπογράμμισε.

Σημείωσε, δε, ότι οι Πομάκοι χρειάζονται από την Πολιτεία σωστή εκπαίδευση και ίσα δικαιώματα, καθώς δεν θέλουν – όπως είπε – να τους εκμεταλλεύονται λόγω της θρησκείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...