Κοινωνία

Άρειος Πάγος: Διαφωνία για το καθεστώς εξέτασης μαρτύρων για την Novartis

Διαφωνία για το καθεστώς εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων για την υπόθεση της Novartis, ανέκυψε ανάμεσα στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, που ερευνά την υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλος και την εποπτεύουσα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου.

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός, κάλεσε του δύο προστατευόμενους μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμος Σαράφης, να καταθέσουν υπό το ίδιο καθεστώς προστασίας και όχι με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μάρτυρας με το κωδικό «Μάξιμος Σαράφης» ζήτησε από την ανακρίτρια -και έγινε δεκτό- να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο να καταθέσει, αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού διαμορφωμένου χώρου της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικές κάμερες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας με τον κωδικό « Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στο γραφείο της κυρίας Αλεβιζοπούλου με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της και ξεκίνησε να καταθέτει.

Ωστόσο, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός κ. Βασιλική Θεοδώρου διατύπωσε την άποψη ότι η Αικατερίνη Κελέση δεν μπορεί να καταθέσει ως κουκουλοφόρος μάρτυρας και πρέπει να καταθέσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας της και με φυσική παρουσία ενώπιον της ανακρίτριας, όπως έχει γίνει με όλους τους μάρτυρες έως τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, η εισαγγελική λειτουργός διαφώνησε και ως προς τρόπο κατάθεσης που συμφωνήθηκε για τον Μάξιμο Σαράφη (ηλεκτρονικά μέσω της ΕΛ.ΑΣ.), υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταθέσει με τα στοιχεία της ταυτότητας του και με φυσική παρουσία στο γραφείο της ανακρίτριας.

Η άποψη της ανακρίτριας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι δύο μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου που τους έχει αποδοθεί και στην συναφή, κατά τις απόψεις της, υπόθεση των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί από πολιτικά πρόσωπα σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας κ.λπ.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, η προστασία των δύο εν λόγω κουκουλοφόρων μαρτύρων, δεν ισχύει στην υπόθεση που ερευνάται από τον Άρειο Πάγο , καθώς δεν έχει σχέση με την κύρια υπόθεση της Novartis.

Η υπόθεσης της Novartis, κατά την εισαγγελική λειτουργό, αφορά αθέμιτες παράνομές πρακτικές (όπως αποδίδονται) που αφορούν την τιμολόγηση των φαρμάκων από την οποία αποκόμιζε κέρδη η φαρμακοβιομηχανία και εν συνεχεία, μέρος των κερδών αυτών, τα απέδιδε σε τρίτα πρόσωπα.

Η ανώτατη εισαγγελέας επισημαίνει ακόμη ότι η έκταση της προστασίας των κουκουλοφόρων μαρτύρων καταλαμβάνει μόνο την υπόθεση της Novartis και όχι τις κατηγορίες που αποτελούν αντικείμενο της έρευνας από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου.

Κατόπιν αυτών, η διαφωνία της ανακρίτριας και της εισαγγελέως θα οδηγηθεί προς επίλυση στο 5μελές Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...