Κοινωνία

Αγγελόπουλοι και Χαλυβουργική: Πώς ο οικογενειακός "εμφύλιος" γονάτισε την Χαλυβουργική

Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου έφερε ξανά στην επιφάνεια τη μεγαλύτερη ενδοοικογενειακή κόντρα της χώρας που κατέστρεψε μια ολόκληρη βιομηχανία.

Έπειτα από πέντε και πλέον χρόνια ανταλλαγής αγωγών, εξωδίκων, ανακοινώσεων και επιστολών, ο θάνατος του 77χρονου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου πιθανόν να βάλει τέλος σε μία από τις μεγαλύτερες ενδοοικογενειακές διαμάχες που έχει γνωρίσει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας μας.

Πατέρας εναντίον παιδιών και τούμπαλιν και στη μέση η Χαλυβουργική, μια άλλοτε κραταιά βιομηχανία που σήμερα ουσιαστικά δεν υφίσταται, θύμα του ανελέητου πολέμου του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με τους δυο του γιους, Παναγιώτη και Γιώργο.

 

«Τα σπουδαία παιδιά»

Ήταν 19 Ιουνίου του 2002 στο Λιμποβίσι της Αρκαδίας, ανήμερα του –δεύτερου– γάμου του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με τη Γέλη Παπαγιαννοπούλου, όταν συγκινημένος ο 58χρονος τότε επιχειρηματίας δήλωνε: «Σαν σπουδαία παιδιά που είναι, γιατί έχουν σπουδαία μάνα, ήρθαν να παρασταθούν στη χαρά μας».

Η λαμπρή τελετή είχε γίνει στο πρώτο σπίτι των Κολοκοτρωναίων, το οποίο και είχε ανοικοδομήσει ο πατέρας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, Παναγιώτης.

Τίποτα δεν προμήνυε εκείνη τη μέρα πως ο ιδιοκτήτης της Χαλυβουργικής, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, θα γινόταν όχι απλά ξένος αλλά θα οδηγούνταν στα δικαστήρια με τα δυο του παιδιά, τον Παναγιώτη και τον Γιώργο.

Αγγελόπουλοι και Ολυμπιακός, στις χαρές και στις λύπες

Τον Σεπτέμβριο του 2004 ανακοινώθηκε πως οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος μπήκαν «συμπαίκτες» του Σωκράτη Κόκκαλη στην ΚΑΕ Ολυμπιακός. Εκείνη την εποχή, η ομάδα μπάσκετ των «ερυθρολεύκων» ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και η εξαγορά του 40% από τους αδερφούς Αγγελόπουλους χαιρετίστηκε από τον κόσμο.

Έπειτα από μια πενταετία, τον Ιούνιο του 2009, o Kόκκαλης παραχώρησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΚΑΕ στον Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, με τους δύο αδερφούς έκτοτε μέχρι και σήμερα να είναι τα «αφεντικά» του μπασκετικού Ολυμπιακού.

Ο πατέρας τους Κωνσταντίνος δεν είχε ανάμειξη, οικονομική ή διοικητική, με τον Ολυμπιακό, όμως όποτε το επέτρεπε η εύθραυστη υγεία του έδινε το «παρών» στις εξέδρες του ΣΕΦ για να παρακολουθήσει κάποιο παιχνίδι των «ερυθρολεύκων».

Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία του στο Final Four το 2010 στο Παρίσι, εκεί όπου ο Ολυμπιακός έφτασε στον τελικό και ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα, όπως και δυο χρόνια μετά στην Κωνσταντινούπολη όπου η ομάδα του Ντούσαν αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η απουσία του από την κατάκτηση της Euroleague την επόμενη χρονιά στο Λονδίνο, το 2013, δεν προκαλεί εντύπωση, λόγω των προβλημάτων υγείας του. Ήταν όμως παρών στους τελικούς του 2014, ενώ το 2015, οπότε και ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα έμελλε να είναι η τελευταία φορά που ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος θα έδινε το παρών σε αγώνα της ομάδας.

Η αρχή του τέλους

Λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 2015 σκάει σαν βόμβα η είδηση πως οι Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος προέβαλαν περιουσιακές διεκδικήσεις εναντίον του πατέρα τους, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Βέβαια, πολλοί τοποθετούν τις απαρχές της κρίσης πολύ παλιότερα, το 2006, όταν η Χαλυβουργική έκανε ανοίγματα που δεν μπόρεσε να καλύψει και η οικονομική κρίση που ακολούθησε ήταν απλά η ταφόπλακα.

Τότε πάντως σε απάντηση του ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ζήτησε την ανάκληση των δωρεών μετοχών που είχε κάνει στο παρελθόν στα παιδιά του, από εταιρείες που βρίσκονται σε Ελλάδα, Παναμά και Ελβετία.

Πόλεμος ανακοινώσεων, αλληλομηνύσεις και στη μέση η Χαλυβουργική

Το 2018 ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος κάνει αγωγή εναντίον των δύο παιδιών του τα οποία απαντάνε τον Απρίλιο με τον ίδιο τρόπο, υποστηρίζοντας ότι ο πατέρας τους δεν διαθέτει πλέον τη νοητική διαύγεια για να διαχειρίζεται την περιουσία του, ζητώντας παράλληλα να οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης στη θέση του πατέρα τους.

Στις 17 Δεκεμβρίου γνωστοποιείται η διακοπή της λειτουργίας της ιστορικής επιχείρησης, καθώς η ΔΕΗ αρνείται να παράσχει ρεύμα χωρίς να αποπληρωθούν οι υπέρογκες οφειλές ύψους 31 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ηλεκτροδότησης.

Την ίδια μέρα, η «Καθημερινή» δημοσιεύει μια συνέντευξη του πατέρα Αγγελόπουλου όπου μεταξύ άλλων σημειώνει με νόημα ότι «αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα για αυτή την εξέλιξη. Αλλά μη νομίσετε ότι δεν είχα φροντίσει για τη διαδοχή. Τα είχα τακτοποιήσει όλα και είχα μεριμνήσει για όλους. Αλλά η ζωή τα φέρνει αλλιώς, και τα παιδιά μου έκαναν πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν. Είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο, και είναι σωστό, ότι σε μια οικογένεια η πρώτη γενιά δημιουργεί, η δεύτερη συντηρεί και η τρίτη τα χάνει».

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος κάνουν λόγο για «υποτιθέμενη συνέντευξη» η οποία «αποσκοπεί αποκλειστικά αφενός στην άσκηση αθέμιτης επιρροής ενόψει της δικαστικής απόφασης που πρόκειται να εκδοθεί και αφετέρου στην ουσιαστική προαναγγελία του κλεισίματος της Χαλυβουργικής».

Στο μεταξύ, οι αδελφοί με ανακοίνωση τους υποστηρίζουν ότι ο πατέρας τους δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την περιουσία του και «δείχνουν» τη μητριά τους πίσω από τις αποφάσεις του πατέρα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μία από τις ανακοινώσεις τους, ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος, υποστήριξαν μεταξύ άλλων πως τα χρήματα για την επανεκκίνηση της Χαλυβουργικής υπάρχουν, αλλά πηγαίνουν στην κ. Παπαγιαννοπούλου.

Τον Οκτώβριο του 2019 ο πατέρας Αγγελόπουλος πλήρωσε δυο μισθούς στους εργαζόμενους της Χαλυβουργικής (Ιουλίου και Αυγούστου) και σε ανοιχτή του επιστολή καταφέρθηκε εναντίον των παιδιών του και του στενού τους συνεργάτη Γιώργο Σκινδήλια, κατηγορώντας τους μεταξύ άλλων πως «μπλοκάρουν με μη νόμιμους τρόπους την εκταμίευση των χρημάτων της εταιρείας μετόχου Sea Island προς την Χαλυβουργική ώστε να τακτοποιηθούν οι πλείστες των υποχρεώσεων της εταιρείας προς τους εργαζομένους».

Είχαν προηγηθεί από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ανταλλαγή επιστολών των δύο πλευρών με θέμα τη διάσωση της εταιρείας, οι οποίες δεν οδήγησαν πουθενά, καθώς οι σχέσεις του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με τον επικεφαλής της διοίκησης ήταν εντέλει εξίσου εχθρικές όσο και με τους γιους του.

Στις αρχές του 2020 αποχώρησαν και οι τελευταίοι εργαζόμενοι έχοντας λάβει εξόφληση και αποζημιώσεις ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ από τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Τέλος, στις 23/02 του 2021 η Εθνική Τράπεζα, που αποτελεί το βασικό πιστωτή της βιομηχανίας, διαθέτοντας απαίτηση 344 εκατ. ευρώ, κατέθεσε αίτηση υπαγωγής της Χαλυβουργικής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης η οποία και απορρίφθηκε προ ημερών.

Χρέη και επιχείρηση - φάντασμα

Η άλλοτε κραταιά βιομηχανία έπεσε θύμα της τεράστιας αυτής ενδοοικογενειακής κόντρας, αφού οι μεγαλομέτοχοι βρίσκονταν ήδη σε δικαστική διαμάχη, δεν έβαλαν νέα κεφάλαια στην υπολειτουργούσα εταιρεία και οποιοδήποτε πλάνο σωτηρίας δεν ήταν δυνατό να προχωρήσει.

Σύμφωνα, ακόμη, με την «Καθημερινή» τα χρέη προς τις πιστώτριες τράπεζες ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν έχει οφειλές προς το Δημόσιο πέρα από ένα ποσό της τάξης των 2,5-3 εκατομμυρίων ευρώ για την καταβολή του οφειλόμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών του προγράμματος εθελούσιας εξόδου και των σχετικών εισφορών προς ασφαλιστικά ταμεία.

Όσον αφορά στις οικογενειακές διαφορές, το τελευταίο «επεισόδιο» ήταν ο ορισμός συμπαραστάτη του εκλιπόντα Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές