Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Μετά τα αγριογούρουνα, ήρθανε οι οχιές στο Πανόραμα

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά τρία περιστατικά με εμφάνιση φιδιών σε σπίτια θορύβησαν τους κατοίκους στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, ενώ τα περιστατικά έρχονται μετά την εμφάνιση αγριογούρουνων.

Όλο το… ζωικό βασίλειο φαίνεται ότι θα περάσει από το Πανόραμα στη Θεσσαλονίκη καθώς μετά τα αγριογούρουνα σειρά είχαν τα φίδια.

Ο Ηλίας Στραχίνης, βιολόγος και μέλος της Ελληνικής ερπετολογικής εταιρείας, απομακρύνει μια οχιά από σπίτι στη Σταυρούπολη.

Το ερπετό μεταφέρθηκε πολύ μακριά από κατοικίες, δρόμους και ανθρώπους σε κατάλληλο βιότοπο που υπάρχουν κι άλλες του είδους της. Πριν από λίγες ημέρες, εθελοντές από την οργάνωση «άγρια ζωή» κλήθηκαν να απομακρύνουν φίδια και από σπίτια στο Πανόραμα, σύμφωνα με την ΕΡΤ3.

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα φίδια

Στην Ελλάδα, από τα περίπου 70 είδη ερπετών που μπορεί να συναντήσει κανείς, μόνο 7 φέρουν δηλητήριο, ενώ, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η θνησιμότητα στη χώρα μας έχει σχεδόν εκμηδενιστεί εδώ και μερικές δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 200 άτομα πέφτουν θύματα δαγκώματος οχιάς, ενώ τα μοιραία περιστατικά είναι περίπου 1 στα 500.

Οι θάνατοι αφορούν κατά κανόνα άτομα με βεβαρημένη υγεία ή λάθη κατά τις ενέργειες αμέσως μετά το δάγκωμα. Ο χρόνος μέσα στον οποίο ένα θύμα μπορεί να χάσει τη ζωή του είναι μερικά 24ωρα και όχι μερικές ώρες ή λεπτά.

Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχουν συμπτώματα πόνου και οιδήματος (πρήξιμο) ή επικίνδυνα συμπτώματα έπειτα από δάγκωμα φιδιού, συνιστάται η μεταφορά σε κέντρο πρώτων βοηθειών.

Τα φίδια μεταφέρονται μέσα στις πόλεις κυρίως μέσω των αυτοκινήτων, παθητικά, όταν αυτά κρύβονται στον κινητήρα για σκιά, ζέστη ή κρυψώνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ