Κοινωνία

Παγώνη: Η αθηναϊκή μετάλλαξη ήταν το 10% από μια συγκεκριμένη ομάδα

«Η αθηναϊκή μετάλλαξη είναι μία μετάλλαξη όπως όλες οι άλλες», είπε η Ματίνα Παγώνη στο OPEN κι εξήγησε: «Απλά, όποια μετάλλαξη βγαίνει είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία».

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) μίλησε για την αθηναϊκή μετάλλαξη για την οποία ακούμε και διαβάζουμε τις τελευταίες ώρες και τουλάχιστον για την ώρα δεν προκαλεί τόση ανησυχία. «Υπάρχει μια σύγχυση. Δεν είναι το 10% των μεταλλάξεων η αθηναϊκή. Η αθηναϊκή ήταν το 10% από μια συγκεκριμένη ομάδα. Του κέντρου της Αθήνας», τόνισε και συνέχισε: «Αυτή η μετάλλαξη η επιστημονική κοινότητα ασχολείται εργαστηριακά. Οι μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια. Απ’ ό,τι φαίνεται είναι το ίδιο ή λίγο περισσότερο μεταδοτική από τη βραζιλιάνικη. Είναι μια μίξη αφρικάνικης και βραζιλιάνικης. Θα έχουμε τα δεδομένα σε λίγες μέρες».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα, υπογράμμισε πως είναι τα ίδια σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις. «Δεν αλλάζει κάτι κι αυτό είναι δεδομένο. Αυτό που μας απασχολεί είναι η μεταδοτικότητα. Αυτό πρέπει να δούμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Το σύστημα υγείας δεν μπορεί ν’ αντέξει τέταρτο lock down»

Τέλος, η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου που σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα φτάσουμε στο 80% των εμβολιασμών.

«Τα αποτελέσματα που βλέπουμε είναι του Πάσχα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε προς τα πίσω. Το σύστημα Υγείας δεν μπορεί ν’ αντέξει ένα τέταρτο lock down. Πρέπει να προσχωρήσουμε τους εμβολιασμούς για να φτάσουμε στο 50% και τέλος Αυγούστου να φτάσουμε το 80%», είπε και συνέχισε: «Είναι καλοκαίρι αλλά πρέπει να προσέξουμε και να τηρούμε τα μέτρα. Μάσκα κι αποστάσεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι χρειαζόμαστε μεγάλο διάστημα για να φτάσουμε το 80%. Διαφορετικά θα φτάσουν πόλεις και νησιά στο βαθύ κόκκινο».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ