Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: 1.402 κρούσματα και 56 νέοι θάνατοι σήμερα στη χώρα μας

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν και σήμερα (17/05) τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).


Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα κρούσματα δεν αναμένεται να υποχωρήσουν από τα τρέχοντα επίπεδα πριν τον Ιούνιο.


Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης εξέφρασε, σήμερα, την εκτίμηση πως περί τις 10 Ιουνίου θα υπάρχουν στη χώρα περίπου 1.000 με 1.100 κρούσματα.


Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης έχει δηλώσει ότι αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα υπάρξει από το τέλος του μήνα και έπειτα, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από τα 1.000 γύρω στις 20 - 25 Ιουνίου ή το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι οι σημερινές ανησυχίες των ειδικών σχετίζεται με το γεγονός ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενδέχεται να επιφέρει επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας.

Άλλωστε, προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και για τα φαινόμενα χαλάρωσης που παρατηρούνται από μέρος του πληθυσμού, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τακτικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία του ιού.


«Η πανδημία είναι ακόμα εδώ, καραδοκεί, το τείχος ανοσίας δεν έχει χτιστεί ακόμα στον βαθμό που θα θέλαμε, παρότι εμβολιάζουμε παραπάνω από 100.000 συμπολίτες μας κάθε μέρα» επεσήμανε ο ίδιος, μεταξύ άλλων, ζητώντας, για ακόμη μια φορά από τους πολίτες, να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.


«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εξέφρασε την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης.


«Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» υπογράμμισε ο ίδιος.

Αυτά, καθώς η έξοδος από το lockdown συνεχίζεται, με επόμενα βήματα «απελευθέρωσης», την 21η Μαΐου, οπότε και ανοίγουν τα θερινά σινεμά, ενώ στις 28 Μαΐου, ακολουθούν οι ζωντανές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους. Εν τω μεταξύ, στις 31 Μαΐου τη «σκυτάλη» παίρνουν τα γυμναστήρια.

 

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές