Κοινωνία

Εστίαση: Πάνω από 20% των καταστημάτων έμεινε κλειστό

Όμως, από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου, μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν άνοιξε καθόλου, διότι ένα ποσοστό 20% – 25% των καταστημάτων δεν έχει εξωτερικούς χώρους ή έμεινε κλειστό για λόγους οικονομικούς, ενώ ακόμα δεν έχει δοθεί το πράσινο φως σε αίθουσες δεξιώσεων, κτήματα και κέτερινγκ. Για τις τελευταίες επιχειρήσεις ο Μάιος έχει χαθεί, ενώ είναι ο 14ος μήνας που παραμένουν κλειστές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, στην πρεμιέρα του κλάδου άνοιξαν σχεδόν δυο στις τρεις επιχειρήσεις, με την πληρότητα του πρώτου διημέρου να κυμαίνεται στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια από 60% έως 90%, ενώ σε παραθαλάσσιες περιοχές έφτασε και το 100%, όπως γράφει ο Γιώργος Καλούμενος στο topontiki.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλειδί ο εμβολιασμός

Περίπου το 20% των επιχειρήσεων δεν άρχισαν τη λειτουργία τους από τις πρώτες μέρες είτε επιλέγοντας να καθυστερήσουν το άνοιγμα λόγω αδυναμίας εφοδιασμού με πρώτες ύλες και έλλειψης ρευστότητας είτε επειδή δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους.

Πάντως η πορεία της εστίασης στο επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των εμβολιασμών, καθώς αυτοί είναι το κλειδί τόσο για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, όπως για παράδειγμα τη διεύρυνση του ωραρίου και το άνοιγμα κλειστών χώρων στα καταστήματα, όσο και για τις εξελίξεις στον τουρισμό.


Άλλωστε πολλοί εμβολιασμένοι ξένοι τουρίστες περιμένουν να μας επισκεφθούν όταν προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και στην Ελλάδα, ώστε να μην έχουν ενδοιασμούς για την ασφάλειά τους. Οι Βρετανοί για παράδειγμα θέλουν να ταξιδέψουν σε χώρες που, όταν επιστρέψουν από αυτές, δεν θα φέρουν κάποια μετάλλαξη και δεν θα δημιουργήσουν κάποιο υγειονομικό πρόβλημα.

Βελτίωση από 15 Ιουνίου

Όλοι οι παράγοντες συμφωνούν ότι μετά τις 15 Ιουνίου το ελληνικό καλοκαίρι θα πάει πολύ καλύτερα. Γι’ αυτό προτείνουν σε αυτό το δύσκολο ενδιάμεσο διάστημα οι κάτοικοι των δημοφιλών προορισμών του ελληνικού τουρισμού να εμβολιαστούν πρώτοι.

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, σημείωσε:
«Η κίνηση ήταν καλή και ελπίζουμε στη συνέχεια να πάμε ακόμα καλύτερα. Οι καλές καιρικές συνθήκες, οι αργίες, αλλά και οι διαδημοτικές μετακινήσεις επέτρεψαν στους καταναλωτές να επισκεφθούν καφέ και εστιατόρια, κυρίως σε περιοχές κοντά στη θάλασσα. Στην εστίαση άνοιξαν περίπου δύο στις τρεις επιχειρήσεις. Για τις υπόλοιπες υπάρχει ένα ποσοστό που δεν θα ανοίξει, ελπίζω να είναι μικρό. Την καταμέτρηση των ζημιών στον κλάδο θα την κάνουμε κατά τον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη».

«Ένα από τα αγκάθια είναι το ωράριο και είναι ένα μέτρο που κατά την άποψή μας δεν έχει και λογική. Είχα την ελπίδα ότι από αυτή τη Δευτέρα θα πηγαίναμε στις 12, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται. Για τις αίθουσες δεξιώσεων, τα κτήματα και τα κέτερινγκ δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος επανεκκίνησης. Ο Μάιος έχει χαθεί, είναι ο 14ος μήνας που ο κλάδος είναι ουσιαστικά κλειστός» σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού, τόνισε ότι «όταν το 20% – 25% δεν λειτούργησε, αυτό μεταφράζεται σε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν και οι εποχικές επιχειρήσεις στην εστίαση που είναι σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς. Πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη για τους εργαζόμενους στην εστίαση και να μάθουμε αν θα συνεχιστούν οι αναστολές σύμβασης για τους εργαζόμενους στην εστίαση».

Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης Γιάννης Λιάρος σημειώνει πως «το πρώτο δείγμα ήταν θετικό. Ιδιαίτερα την πρώτη μέρα η προσέλευση του κόσμου, που φάνηκε πως ανυπομονούσε για το άνοιγμα του κλάδου έπειτα από τόσο καιρό, ήταν εντυπωσιακή».
Ο ίδιος τονίζει ότι η τήρηση των υγειονομικών κανόνων από τις επιχειρήσεις είναι κρίσιμο ζητούμενο για τη συνέχεια και πως στόχος είναι η άμεση άρση των περιορισμών όπως το ωράριο, η χρήση της μουσικής αλλά και το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων, ώστε η εικόνα στον κλάδο να βελτιωθεί περισσότερο.

Πιθανό το άνοιγμα σε κλειστούς χώρους

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοίγματος αλλά από τον Ιούνιο και των επιχειρήσεων εστίασης με πρόσβαση μόνο σε εσωτερικούς χώρους άφησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ προανήγγειλε και «οδικό χάρτη» για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές.

«Υπάρχουν περίπου 17.000 επιχειρήσεις στην εστίαση που δεν έχουν εξωτερικό χώρο. Πέρυσι είχαν αρχίσει τη λειτουργία τους με ανοιχτά παράθυρα κ.λπ. τον Ιούνιο. Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα μπορέσουμε και φέτος, που θα έχουμε και τα εμβόλια. Δηλαδή σε δυο με τρεις εβδομάδες» εξήγησε ο υπουργός.

«Εφόσον η πανδημία ακολουθήσει την πορεία που έχει, η εστίαση θα πάει μια ώρα παραπάνω (δηλαδή στις 12.00 το βράδυ) με το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ αν η επιτροπή πει και για κλείσιμο στη 1.00 το πρωί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα το δεχθεί καθώς είναι επισπεύδον» σημείωσε.

«Θέλω, και αυτό θα ζητήσουμε από την επιτροπή, να βγάλουμε χρονοδιάγραμμα για όλους τους κλειστούς κλάδους της οικονομίας με το πρωτόκολλο και την ημερομηνία, για να ξέρουν όλοι (γάμοι, δεξιώσεις, κέντρα ευεξίας κ.λπ.) πότε και πώς ξεκινάνε, οπότε να υπάρχει οδικός χάρτης ολοκλήρωσης του ανοίγματος της αγοράς» ανέφερε ακόμα ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ