Κοινωνία

Δωδεκάνησα: Τελειώνουν οι προμήθειες των self tests στα φαρμακεία

Πρόβλημα στην προμήθεια των self test αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία στα Δωδεκάνησα, καθώς πλέον είναι ελάχιστα και δεν επαρκούν για όλους τους μαθητές, οι οποίοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά για την προσέλευση στα σχολεία.

Σύμφωνα με την rodiaki.gr το πρόβλημα οφείλεται σε κακό σχεδιασμό και τεχνικά προβλήματα, καθώς δεν εστάλησαν τα απαραίτητα τεστ για τους 33.000 περίπου καθηγητές, δασκάλους, μαθητές και προσωπικό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των νησιών.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών και μαθητών, κατάφερε από την Τρίτη (11/5) να προμηθευτεί τα self test για να κάνουν το σχετικό τεστ και στη συνέχεια να δηλώσουν το αποτέλεσμά τους στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου. Όμως σε χιλιάδες υπολογίζονται ακόμα οι «δικαιούχοι» που έχουν να λαμβάνουν τα τεστ αυτά.

Το γεγονός έχει πυροδοτήσει από νωρίς σήμερα (12/5) το πρωί, έντονες αντιδράσεις από εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και γονείς, οι οποίοι πηγαινοέρχονται από τα φαρμακεία αναζητώντας τα τεστ που η πολιτεία τους επιβάλλει να κάνουν για να προσέλθουν στα σχολεία τους, αλλά μάταια.

Επίσης, αγανάκτηση επικρατεί και στους κόλπους των Φαρμακοποιών του νομού. Μάλιστα, από το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος και τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με τους αρμόδιους σε κεντρικό επίπεδο, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις για τις απαράδεκτες αυτές ελλείψεις που καταγράφονται.

Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία αναφέρουν τα εξής:

«Μια απαραίτητη διευκρίνιση προς τους πολίτες.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Τα δωρεάν self tests που διανέμονται από τα φαρμακεία χορηγούνται με ευθύνη του Κράτους και συγκεκριμένα της Πολιτικής Προστασίας. Τόσο οι δικαιούχοι των τεστ, όσο και τα αποθέματα των φαρμακείων είναι ευθύνη των ανωτέρω κι όχι των φαρμακοποιών ή των φαρμακαποθηκών.

Τα αποθέματα των φαρμακείων όσο και των φαρμακαποθηκών είναι ορατά «ζωντανά» από το συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας κι εκείνοι είναι υπεύθυνοι για την αποστολή επιπλέον ποσοτήτων όταν αυτές εξαντλούνται. Με άλλα λόγια, δεν παραγγέλνουμε εμείς τις ποσότητες αλλά αποστέλλονται αυτόματα και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα στις κεντρικές κρατικές αποθήκες.

Άρα το φαινόμενο της εξάντλησης των τεστ στα φαρμακεία δεν έχει σε τίποτα να κάνει με ευθύνη των φαρμακείων ή των φαρμακαποθηκών, αλλά οφείλεται στην καθυστερημένη αποστολή της αναπλήρωσης του αποθέματος από την Πολιτική Προστασία.

Αντιλαμβανόμαστε στην ανησυχία των γονέων και των εκπαιδευτικών προκειμένου να είναι εντάξει απέναντι στην υποχρέωση διενέργειας του τεστ. Αλλά σας παρακαλούμε θερμά να σεβαστείτε κι εσείς το γεγονός ότι τα φαρμακεία έχουν επιφορτιστεί έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, η οποία γίνεται αφιλοκερδώς, ως κοινωφελής εργασία, και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στη λειτουργία τους όσο και των φαρμακαποθηκών. Είναι ένας ρόλος που δεν το ζητήσαμε αλλά μας επιβλήθηκε προκειμένου να εξυπηρετηθεί όλη η ελληνική κοινωνία.

Παρακαλούμε την υπομονή και την ψυχραιμία όλων ώστε να διέλθουμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα από αυτή τη δύσκολη για όλους μας περίοδο.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας!»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...