Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Οριστικό τέλος στην αποστολή SMS στο 13033 στα τέλη της εβδομάδας

Στην αυριανή, τακτική απογευματινή ενημέρωση, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει εκτός απροόπτου τα επόμενα βήματα της πορείας προς τον πλήρη απεγκλωβισμό από το lockdown όπως την μετακίνηση εκτός νομού.

Μετά την επιστροφή των μαθητών του δημοτικού και του γυμνασίου στις σχολικές αίθουσες, η επόμενη αλλαγή θα είναι η άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό, καθώς, όπως άπαντες συνομολογούν, δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα οι τουρίστες που θα έρθουν από τις 15 Μαίου, και οι πολίτες να μην έχουν αυτή τη δυνατότητα, όπως γράφει η  Έλλη Τριανταφύλλου στο ieidiseis.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό η απελευθέρωση των μετακινήσεων να ξεκινήσει μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή από τις 14 Μαΐου. 

Το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει η άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων, τόσο προς την ενδοχώρα, όσο όμως και προς τα νησιά.

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, οι επιστήμονες αναζητούν την ασφαλέστερη «οδό», η οποία θα διασφαλίσει ότι οι μετακινήσεις δεν θα αποβούν εστία υπερμετάδοσης του ιού από το Λεκανοπέδιο προς την περιφέρεια και τούμπαλιν.

Μάλιστα, μέλη της Επιτροπής αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαφορετικές προϋποθέσεις για τις οδικές μετακινήσεις και άλλες για τα ταξίδια με πλοίο. Ως επικρατέστερο εμφανίζεται το σενάριο να υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια self test για τις διαπεριφερειακές οδικές μετακινήσεις, αλλά όχι υποχρέωση, ενώ αντίθετα για τα ταξίδια προς τα νησιά, με πλοία ή με αεροπλάνα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η διενέργεια self test ή rapdi test, πριν από το ταξίδι. Εννοείται ότι και για τις δύο περιπτώσεις η επίδειξη της βεβαίωσης πλήρους εμβολιασμού θα δίνει το «πράσινο φως» χωρίς άλλο έγγραφο. .

Ενα κρίσιμο ερώτημα, πάντως, είναι αν θα διασφαλιστεί η ύπαρξη των απαιτούμενων self test, διότι από τη μέχρι στιγμή διαχείριση, είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός προσκρούει στην αδυναμία της πολιτείας να προσφέρει τα απαιτούμενα αυτοδιαγνωστικά τεστ σε όλες τις κατηγορίες πολιτών που κρίνει απαραίτητο, ταυτόχρονα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να εφοδιαστούν μαθητές και καθηγητές με τεστ, σταμάτησε για λίγο η χορήγησή τους από τα φαρμακεία στους δημοσίους υπαλλήλους. Αν τελικώς η πολιτεία αποφασίσει ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση τους πριν από τα ταξίδια, τότε θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει εύκολη πρόσβαση των πολιτών. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, οι αντιδράσεις - και δικαίως - θα είναι μεγάλες.

Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να μπει οριστικό τέλος στην υποχρέωση αποστολής SMS για μετακινήσεις στο 13033 και για το λιανεμπόριο και τα πολυκαταστήματα στο 13032. Επίσης σταματά το click inside και το click away και οι καταναλωτές θα προσέρχονται ελεύθερα στα καταστήματα.

Το ωράριο κυκλοφορίας θα παραταθεί κατά τουλάχιστον μία ώρα, ενδεχομένως και έως τις 12.30 και αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...