Κοινωνία

Φονικό στη Ζάκυνθο: Στα χέρια των αρχών και δεύτερο καλάσνικοφ

Με δεκάδες μπλόκα στους δρόμους, διακριτική παρακολούθηση σπιτιών υπόπτων και καταγραφή ύποπτων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων συνεχίζονται οι έρευνες στη Ζάκυνθο για τον εντοπισμό των δύο δολοφόνων που εκτέλεσαν χθες τον επιχειρηματία Ντίμη Κορφιάτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που μετέδωσε η ΕΡΤ, οι αστυνομικοί βρήκαν μέσα στο ΙΧ που χρησιμοποίησαν οι δράστες και ένα δεύτερο καλάσνικοφ. Στο σημείο της εκτέλεσης οι αστυνομικοί εντόπισαν 28 κάλυκες.

Μέχρι χθες δεν εντοπίστηκε, παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν, κάποιο ιδιωτικό σκάφος να κινείται ανοιχτά των ακτών του νησιού, προκαλώντας τη βάσιμη υποψία ότι οι δράστες παρέμεναν στο νησί, μέχρι τουλάχιστον τις νυχτερινές ώρες.

Εκτιμήσεις αρμοδίων αξιωματικών της Αστυνομίας είναι ότι οι δύο δράστες μετά τη φονική ενέδρα κινήθηκαν μέσα από τα πιο απόμερα αγροτικά δρομάκια, γύρω από την Πόλη, για να φτάσουν σε ένα σημείο όπου, αφού πυρπόλησαν το όχημα τους, όπου μέσα βρέθηκε και το καλάσνικοφ που χρησιμοποίησαν, διέφυγαν με άλλο όχημα που πιθανότατα τους ανέμενε.

Οι αρχές θεωρούν πιθανή την εκδοχή, είτε οι δράστες να είχαν καταστρώσει σχέδια και να είχαν μελετήσει τις οδούς διαφυγής πολύ καιρό πριν, είτε μεταξύ των δραστών να υπήρχε και άτομο που λόγω εντοπιότητας, γνώριζε καλά τις οδούς διαφυγής. Στο μεταξύ έχουν συγκεντρωθεί στην Ασφάλεια Ζακύνθου δεκάδες βίντεο από ιδιωτικές κάμερες παρακολούθησης στη διαδρομή που ακολούθησε το θύμα από το σπίτι του έως το γραφείο των Α/φων Κόττη κι εκεί έχουν εντοπιστεί διάφορα ύποπτα οχήματα να παρακολουθούν το θωρακισμένο όχημα του επιχειρηματία. Σε μερικά από αυτά τα οχήματα φέρονται να διακρίνονται και συγκεκριμένα πρόσωπα.

Δολοφονία Ζάκυνθος: Τι ισχυρίστηκε ο δικηγόρος

Ο δικηγόρος του θύματος, κ. Θεόδωρος Μαντάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου άφησε αιχμές κατά της Αστυνομίας. “Έχουμε το τραγικό περιστατικό του Ιουνίου του 2020, περίπου 10 μήνες πριν, στο οποίο πάλι σε συμβόλαιο θανάτου, πάλι σε απόπειρα δολοφονίας του εκλιπόντος επιχειρηματία χάνει τη ζωή της η σύζυγός του. Αφήνοντας πίσω της ορφανά δύο ανήλικα παιδιά. Οι έρευνες από την πλευρά της Αστυνομίας δεν βρίσκονται στο επίπεδο που θα επιθυμούσαμε”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαντάς.

«Γίνεται ιδιωτική έρευνα, συλλέγονται στοιχεία και όλα αυτά τα στοιχεία ενσωματώνονται σε δικόγραφο μηνύσεως και σε αποδεικτικό υλικό και υποβάλλονται από τον Δεκέμβριο του 2020 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ζακύνθου. Κατά την άποψη μας η έρευνα παρά το γεγονός της γνωστοποίησης προσώπων, περιστατικών, επεισοδίων, όπως ο ίδιος ο εκλιπών τα έχει βιώσει εισφέρονται στην αποδεικτική διαδικασία. Σίγουρα η έρευνα δεν εξελίσσεται με του αναγκαίους ρυθμούς», πρόσθεσε.

Δολοφονία Ζάκυνθος: Όλο το χρονικό

Το ασημί Ι.Χ. στο οποίο επέβαιναν οι δύο δράστες έφτασε στις 11:30 στη συμβολή των οδών Φιλικών και Κολυβά στο κέντρο της Ζακύνθου. Στη συγκεκριμένη διεύθυνση στεγάζεται γραφείο Πληροφορικής και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, το οποίο είχε επισκεφτεί ο 54χρονος. Εξω από το γραφείο βρισκόταν ο συνοδός ασφαλείας του επιχειρηματία.

Ο συνεπιβάτης του οχήματος κατέβηκε με το καλάσνικοφ στα χέρια και πυροβόλησε πρώτα προς το μέρος του σωματοφύλακα, χωρίς όμως να βρει στόχο. Στη συνέχεια ξεκίνησε να πυροβολεί προς το εσωτερικό της επιχείρησης πλησιάζοντας προς την είσοδο. Από τα πυρά τραυματίστηκε θανάσιμα ο 54χρονος, ενώ τα θραύσματα χτύπησαν ελαφρά τον ιδιοκτήτη του γραφείου, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ζακύνθου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. 

Διαφυγή

Αμέσως μετά οι δράστες εξαφανίστηκαν και μερικά λεπτά αργότερα έβαλαν φωτιά στο όχημα διαφυγής, το οποίο εγκατέλειψαν σε τοποθεσία πίσω από το νεκροταφείο Αμπελοκήπων, περίπου 6 χλμ. μακριά από το σημείο της δολοφονίας. Μέσα στο αυτοκίνητο είχαν αφήσει το καλάσνικοφ το οποίο πιθανόν χρησιμοποίησαν στη δολοφονία. Οι Αρχές εκτιμούν ότι ενδεχομένως οι δύο άνδρες διέφυγαν στη συνέχεια με σκάφος από το νησί, με το Λιμενικό να συνδράμει στις έρευνες για τον εντοπισμό τους. Την ίδια ώρα έχει ζητηθεί άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τη «σάρωση» των επικοινωνιών στο νησί της Ζακύνθου, ερευνώνται παροδικές διαμονές υπόπτων και ενοικιάσεις οχημάτων και σκαφών.

Η πρώτη φορά

Ήταν η δεύτερη δολοφονική επίθεση με στόχο τον γνωστό επιχειρηματία του νησιού μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Τον περασμένο Ιούνιο, η 37χρονη σύζυγός του είχε πέσει νεκρή όταν άγνωστοι δράστες, που φορούσαν λευκά κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα (προσομοίαζαν σε αστυνομικούς), προσέγγισαν το ζευγάρι που επέβαινε σε μηχανή στη Λιθακιά Ζακύνθου και πυροβόλησαν με 45άρι πιστόλι προς το μέρος του. Η μία από τις σφαίρες έπληξε θανάσιμα τη γυναίκα, ενώ ο 54χρονος τραυματίστηκε σοβαρά, κατάφερε όμως να γλιτώσει από την επίθεση. Και τότε, κλιμάκιο του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής είχε μεταφερθεί στη Ζάκυνθο για να συνδράμει στις έρευνες.

Οι εμπλοκές του

Ο 54χρονος είχε κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας της Βάιας Ζήση, της μεγαλύτερης ιδιοκτήτριας οίκων ανοχής στην Αθήνα. Αγνωστοι την είχαν εκτελέσει στις 18 Απριλίου 2004 έξω από το σπίτι της στα Πατήσια. Μαζί είχαν συνεργαστεί στην πρώτη αγορά ξενοδοχείου που είχαν κάνει στη Ζάκυνθο, κάτι που είχε κινήσει τις υποψίες των Αρχών.

Η «Καλλέργαινα», όπως την αποκαλούσαν καθώς ο πρώτος οίκος ανοχής ιδιοκτησίας της ήταν στην οδό Καλλέργη, τρεις ημέρες πριν από τη δολοφονία της είχε επιστρέψει από τη Ζάκυνθο, όπου είχε πάει να πάρει χρήματα που της χρωστούσαν. Η επιταγή… 603.000 ευρώ δεν βρέθηκε ποτέ. Ο 54χρονος, που είχε κατηγορηθεί για ηθική αυτουργία αλλά και ο φερόμενος ως φυσικός αυτουργός, αθωώθηκαν το 2010.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2016, είχε απασχολήσει ξανά τις Αρχές όταν με κατάθεσή του είχε «φωτογραφήσει» τους ενόχους στη ληστεία-«μαμούθ» των 550.000 ευρώ σε βάρος του νυν δημάρχου Ζακυνθίων, Νικήτα Αρετάκη. Η υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο καθώς ως δράστες της ληστείας προφυλακίστηκαν αξιωματικός της Ασφάλειας Ζακύνθου με τον Αλβανό συνεργό του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...