Κοινωνία

Astrazeneca: O EMA ερευνά νέα παρενέργεια του συνδρόμου Guillain-Barre

Ο ΕΜΑ ανέφερε την Παρασκευή (07/05) ότι η επιτροπή για την ασφάλεια των εμβολίων ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από την AstraZeneca για το εμβόλιό της καθώς αναφέρθηκαν περιστατικά μίας σπάνιας παρενέργειας, του συνδρόμου Guillain-Barre.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι αξιολογεί αναφορές μίας σπάνιας πάθησης που επηρεάζει τα νεύρα, μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της AstraZeneca, ζητώντας από την βρετανική φαρμακοβιομηχανία περισσότερα στοιχεία.

Η ρυθμιστική αρχή του EMA, ανέφερε ότι η επιτροπή για την ασφάλεια των εμβολίων αναλύει στοιχεία για περιστατικά του συνδρόμου Guillain-Barre, στο πλαίσιο αξιολόγησης του εμβολίου Vaxzevria (το εμβόλιο της AstraZeneca).

Το σύνδρομο Guillain-Barre προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στο περιφερειακό νευρικό σύστημα, προκαλώντας συμπτώματα όπως μούδιασμα, πόνο και δυσκολία στο περπάτημα.

«Στο πλαίσιο αξιολόγησης των αναφορών ασφαλείας για το Vaxzevria (το εμβόλιο της AstraZeneca), η PRAC (Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμάκων) αναλύει στοιχεία για περιστατικά του συνδρόμου Guillain-Barre που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό», αναφέρει η ρυθμιστική αρχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συγκεκριμένη διαταραχή παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου ως πιθανή παρενέργεια που απαιτεί «συγκεκριμένες διαδικασίες παρακολούθησης της ασφάλειάς του».

«Η PRAC έχει ζητήσει από την εταιρεία την προμήθεια περισσότερων και πιο λεπτομερών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης μίας ανάλυσης όλων των περιστατικών που έχουν καταγραφεί στην επόμενη περίληψη των αναφορών ασφαλείας», τονίζει η ανακοίνωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το βρετανικό εμβόλιο μπαίνει στο «μικροσκόπιο» αναφορικά με παρενέργειές του. Τον Μάρτιο, πολλές χώρες ανέστειλαν την χρήση του εμβολίου λόγω περιστατικών θρομβώσεων. Αρχικά, ο EMA ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου παρά αυτήν την επικίνδυνη αλλά «πολύ σπάνια» παρενέργεια, στα τέλη Απριλίου ξεκίνησε σειρά ερευνών για το τι προκαλεί τις θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό με αδενοϊκού φορέα εμβόλιο, όπως το Vaxzevria.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ