Κοινωνία

Μόσιαλος: Ποιά η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην ινδική μετάλλαξη

Ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος εκτίμησε σήμερα πως η άρση της πατέντας θα χρειαστεί χρόνο, και θα πρέπει να συνοδευθεί με ανταμοιβή των εταιρειών καθώς θα χρειαστούμε εμβόλια και στο μέλλον.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε και ο ίδιος καταθέσει πρόταση σχετικά με την απελευθέρωση των πατεντών μέσα στο 2020. Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησε ότι η άρση της πατέντας «θα πάρει διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών για τις φαρμακευτικές εταιρείες που μπορούν να παράξουν εμβόλια. Δεν αναφέρομαι στις ελληνικές, γιατί άκουσα και τον εκπρόσωπο των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που είπε ότι θέλουν πάνω από 12 μήνες για να προσαρμοστούν».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα τόνισε πως «αν δει κανείς προσεκτικά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, είπαν ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, είναι το θέμα σύνθετο, θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση στο πλαίσιο του ΠΟΥ, και κατά τη γνώμη μου, δε θα ληφθεί μόνο με μια απλή άρση, θα πρέπει να δούμε τι θα συνοδεύει αυτή την άρση. Δηλαδή τα κίνητρα για τη βιομηχανία, έτσι ώστε να συνεχίσουν να παράγουν εμβόλια».

«Δεν είναι θέμα αν το δέχονται οι εταιρείες ή όχι. Αν το αποφασίσουν οι κυβερνήσεις σε επίπεδο ΠΟΥ θα γίνει. [...] Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο αυστηρές θα είναι αυτές οι ρυθμίσεις, και παράλληλα να δώσουμε τα κίνητρα που χρειάζονται γιατί δε χρειαζόμαστε μόνο τα εμβόλια που έχουμε τώρα. Θα χρειαστούμε και εμβόλια στις επόμενες χρονιές, θα χρειαστούμε και νέα εμβόλια για τις μεταλλάξεις και τα νέα στελέχη από τον ιό» τονίζει.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως «δε θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τον ιό» καθώς ακόμα κι «αν δώσουν όλοι τις δόσεις που τούς περισσεύουν από το Δυτικό κόσμο δε θα φτάνουν να εμβολιάσουν πάνω από το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού».

Καλύπτεται η ινδική μετάλλαξη από τα εμβόλια;

Σε ότι αφορά την ινδική μετάλλαξη ανέφερε ότι έχουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις από την ινδική κυβέρνηση που τονίζουν ότι το δικό τους εμβόλιο, το Covaxin που είναι ένας αδρανοποιημένος κορωνοϊός πιάνει αυτή τη μετάλλαξη και την αντιμετωπίζει.

«Για τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη δεν ξέρουμε ακόμη, γιατί δεν είχαμε πολλές περιπτώσεις της ινδικής μετάλλαξης στην Ευρώπη, αλλά θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι εφόσον το ινδικό εμβόλιο πιάνει αυτή τη μετάλλαξη, είναι πολύ πιθανό και τα εμβόλια που έχουμε σε διαθεσιμότητα στην Ευρώπη να είναι εξίσου αποτελεσματικά» είπε.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα γνωρίζουμε περισσότερα πάνω στο θέμα ωστόσο «στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε αρκετά περιστατικά της ινδικής μετάλλαξης, δεν έχουμε όμως δει κάποιες δραματικές εξελίξεις με εισαγωγές στα νοσοκομεία ή θανάτους λόγω αυτής της μετάλλαξης».

Καταληκτικά, για την υπομετάλλαξη της βρετανικής μετάλλαξης ο καθηγητής διευκρίνισε ότι θα δούμε στο επόμενο διάστημα αν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, αν θα υπάρχουν εισαγωγές στα νοσοκομεία και πόσο βαριές θα είναι αυτές οι εισαγωγές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ