Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Προσφυγή στο ΣτΕ από εκπαιδευτικούς & γονείς για την κατάργησή των self test

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα του υποχρεωτικού self-test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές μετά την προσφυγή που κατέθεσαν τρεις εκπαιδευτικοί, δύο δικηγόροι και ένας ιερέας από τη Θεσσαλονίκη.

Οι προσφεύγοντες, οι περισσότεροι των οποίων έχουν ανήλικα παιδιά, μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, ζητούν να «παγώσει» άμεσα, να ανασταλεί και να ακυρωθεί το μέτρο ως αντισυνταγματικό και παράνομο. Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι οι υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι, δύο φορές την εβδομάδα, παραβιάζουν σειρά συνταγματικών διατάξεων, τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, την Ευρωπαϊκή σύμβαση για την άσκηση των δικαιωμάτων των παιδιών και την ΕΣΔΑ.

Όπως αναφέρουν το μέτρο θίγει τον πυρήνα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ενώ παραβιάζουν την διεθνή σύμβαση τoυ Oviedo για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ορίζει ότι “επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει μόνο αφού το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεση του, κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του».

Επιπλέον, χαρακτηρίζουν επικίνδυνη τη διενέργεια διαγνωστικού τεστ από τα ίδια τα παιδιά σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η υποχρεωτική αυτοδιαγνωστική διαδικασίας παραβιάζει το νόμο 2101/1992 γιατί «συνιστά ανεπίτρεπτη επέμβαση και ως εκ τούτου προσβολή του σώματος των παιδιών» και παράλληλα συνιστά «υποχρεωτική βία προς το παιδί», η οποία είναι τόσο σωματική όσο και ψυχική.

Αναφερόμενοι δε στην απαγόρευση εισόδου στα σχολεία των μαθητών που δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ υποστηρίζουν ότι προσβάλει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και την ΕΣΔA, «δικαίωμα της εκπαίδευσης στον πυρήνα του» που είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση των νέων.

Εξώδικα στο Ηράκλειο Κρήτης από γονείς μαθητών

Λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την προσεχή Δευτέρα, 10 Μαΐου, στο Ηράκλειο Κρήτης, «χτυπάνε» ξανά γονείς που αρνούνται να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε self test.

Οι συγκεκριμένοι γονείς στο Ηράκλειο Κρήτης έχουν ήδη αποστείλει τα πρώτα εξώδικα σε διευθυντές σχολείων, αντιδρώντας στο μέτρο των self test, που αποτελεί και προϋπόθεση για την είσοδο των μαθητών στα σχολεία.

«Ο διευθυντής του σχολείου εφαρμόζει το νόμο. Να σεβαστούμε τους διευθυντές και να μην στέλνουμε εξώδικα. Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις γονέων που στέλνουν εξώδικα σε διευθυντές σχολείων. Με βάση την οδηγία, κανένας μαθητής δεν μπαίνει στο σχολείο χωρίς self test», ανέφερε ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο Μανόλης Μπελαδάκης στον τηλεοπτικό σταθμό του Creta.

Όσον αναφορά στη διαδικασία διεξαγωγής των self test, ο κ. Μπελαδάκης εξήγησε πως ήδη οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παραλαμβάνουν self test από τα φαρμακεία, ενώ την προσεχή Δευτέρα (10.05.2021) ανοίγει ξανά η πλατφόρμα και για το δεύτερο self test.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ