Κοινωνία

Πρωτομαγιά 2021: Μετ΄εμποδίων η στάση εργασίας και σε δόσεις

Θα κινηθεί  μετ΄εμποδίων σήμερα το επιβατικό κοινό καθώς οι εργαζόμενοι του Μετρό (σωματείο ΣΕΛΜΑ) θα συμμετέχουν με στάση εργασίας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για την εργατική πρωτομαγιά

Η στάση εργασίας θα είναι από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 το πρωί και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Τις υπόλοιπες ώρες αναμένεται πως δεν θα εκτελούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

Στο Τραμ, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας μεταξύ 12:00 – 16:00.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχουν με 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην ΤΡΕΝΟΣΕ με αποτέλεσμα να ματαιωθούν όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια σε όλο δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, όπως αναφέρει το hellasjournal.com.

Η ΕΣΗΕΑ

Σε απεργία καλούν για σήμερα η ΕΣΗΕΑ και τα σωματεία του Τύπου. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

«Ο εορτασμός της φετινής πρωτομαγιάς έρχεται σε μία πρωτόγνωρη παγκόσμια συγκυρία πανδημίας και υγειονομικής κρίσης, η οποία χρησιμοποιείται ως αφορμή για αμφισβήτηση και καπήλευση των συλλογικών μας δικαιωμάτων, του ωραρίου, της εργασιακής μας αξιοπρέπειας.

Την ώρα μάλιστα που προετοιμάζεται νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα με ένα αντεργατικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κατάργηση του 8ωρου, την επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα, την παραπέρα ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας.»

Εξαιτίας των μέτρων προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του Covid, η ΓΣΕΕ δεν προγραμμάτισε συγκεντρώσεις. Το προεδρείο της συνομοσπονδίας όπως έχει ανακοινώσει, θα περιοριστεί σε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των 200 εκτελεσθέντων στην Καισαριανή.

Η… δεύτερη δόση με απεργία στις 6 Μάϊου 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωριστά θα τιμήσουν την εργατική πρωτομαγιά το ΠΑΜΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ που έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 6 Μαϊου.

Μεθαύριο Πέμπτη ακινητοποιημένο για 24 ώρες θα μείνει το Μετρό (γραμμές 2 & 3) και η γραμμή του ΗΣΑΠ.

Επίσης χειρόφρενο θα τραβήξουν για 24 ώρες τα τρόλεϊ και το τραμ.

Στο επίκεντρο των φετινών κινητοποιήσεων βρίσκεται το προωθούμενο εργασιακό νομοσχέδιο με αιχμή το 8ωρο. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προαναγγείλει ότι θα ρίξει όλες τις οργανωτικές δυνάμεις στην απεργία και στη συγκέντρωση της 6ης Μαΐου χαρακτηρίζοντας την αντίσταση κατά του εργασιακού νομοσχεδίου « μάχη των μαχών».

Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συλλαλητήρια στις 10πμ στο Σύνταγμα με σύνθημα « Κάτω τα χέρια από το 8ωρο.

ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 11πμ στην πλατεία Κλαθμώνος με σύνθημα « ΟΧΙ στην κατάργηση του 8ώρου».

«Επιχειρούν να καταργήσουν εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες»

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, «ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μία ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/ τριες στο Σικάγο του 1886.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...