Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Έφτασε στην Αθήνα το Άγιο Φως - Χωρίς τιμές αρχηγού κράτους

Στην Ελλάδα βρίσκεται εδώ και λίγα λεπτά το κυβερνητικό αεροσκάφος που μεταφέρει το Άγιο Φως. Υπενθυμίζεται ότι φέτος δεδομένης της συγκυρίας, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η άφιξη του Αγίου Φωτός θα γίνει χωρίς τιμές αρχηγού κράτους και με τη δέουσα σεμνότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα» αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών και σημειώνει ότι «το πράττει με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη».

Δείτε live την άφιξη του Αγίου Φωτός

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, επέστρεψε με το κυβερνητικό αεροσκάφος μεταφέροντας το Άγιο Φως λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Έχουν προγραμματιστεί 10 πτήσεις για να φτάσει σε κομβικά σημεία της χώρας και από εκεί θα μεταφερθεί στους ναούς οδικώς, αλλά ακόμη και με πλωτά του Λιμενικού.

 Μετά την Αθήνα το Άγιος Φως θα αναχωρήσει με περιφερειακές πτήσεις για 12 πόλεις, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Θεσσαλονίκη
  • Αλεξανδρούπολη
  • Λάρισα
  • Ιωάννινα
  • Ηράκλειο
  • Χανιά
  • Ρόδος
  • Σάμος
  • Σαντορίνη
  • Κως
  • Κέρκυρα
  • Κεφαλονιά

Τη μεταφορά του Αγίου Φωτός αναλαμβάνουν δύο ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, η Aegean airlines και η Sky express.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για την μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα. «Το πράττει με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι πέρσιτο Άγιο Φως δεν είχε μοιραστεί καθόλου και ο μοναδικός του προορισμός ήταν η Εξαρχία το Παναγίου Τάφου στην Πλάκα. «Φέτος θα γίνει ένα βήμα παραπάνω και στη διανομή του. Με την έλευσή του στην Αθήνα θα φύγουν 12 αεροπλάνα από δύο αεροπορικές εταιρείες με δικά τους έξοδα, και θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και άλλες πόλεις» είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Βλάσης.

Σημειώνεται πως η Ανάσταση θα γίνει φέτος στις 21:00 το βράδυ, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Με λαμπρότητα η τελετή αφής στα Ιεροσόλυμα

Σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας, τελέστηκε το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός.

Λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ΄ εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα. Στο Ναό της Αναστάσεως επιτράπηκε να εισέλθουν οι ιερείς, οι επίτροποι και οι πιστοί που έχουν εμβολιαστεί.

Μετά την τελετή, ο Πατριάρχης παρέδωσε το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση, ενώ σε ειδικό φανάρι το μετέφερε στην Αθήνα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ