Κοινωνία

Πότε θα ανοίξουν η εστίαση, τα σχολεία και ο τουρισμός

Σε στενό κύκλο θα εορταστεί το φετινό Πάσχα αλλά, στη συνέχεια, όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη (21/04), θα ανοίξουν η εστίαση, τα σχολεία και ο τουρισμός με σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, μετά το lockdown για τη νόσο COVID-19.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε δήλωσε, την Τετάρτη (21/04), και παρουσίασε τον οδικό χάρτη επιστροφής στην κανονικότητα μετά το lockdown για τη νόσο COVID-19 και ενόψει της τουριστικής περιόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε θα ανοίξουν η εστίαση, τα σχολεία και ο τουρισμός

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ως σήμα έναρξης σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου.

Χαρακτηριστικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός η εστίαση θα ανοίξει στις 3 Μαΐου σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις, self tests για τους εργαζόμενους και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Στη συνέχεια, επόμενο ορόσημο είναι η 10η Μαΐου οπότε και αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια με οδηγό τα self tests, μιας και οι μαθητές των Λυκείων έχουν ήδη επιστρέψει στα θρανία.

Επίσης, στις 15 Μαΐου θα επιτραπούν ξανά οι υπερτοπικές μετακινήσεις και δραστηριότητες πολιτισμού, ταυτόχρονα δηλαδή με την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19 ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ.

Νέο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας και εμβολιασμοί για άνω τους 30

Μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Τετάρτη (21/04), ακολούθησε σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, γνωστοποίησε πως από τη Μεγάλη Τρίτη (27/04) θα αρχίσει ο εμβολιασμός των άνω των 30 ετών με δόσεις της AstraZeneca.

Επίσης, όπως γνωστοποίησε ο Βασίλης Κικίλιας, οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ θα γίνονται και Σάββατα και Κυριακές εντός διευρυμένου ωραρίου.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Υγείας δήλωσε:

«Νομοθετική διάταξη και σε ιδιωτικά πολυϊατρεία, ιδιωτικά θεραπευτήρια, ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστήρια. Επεκτείνεται ο χρονικός ορίζοντας του εμβολιασμού, θα εμβολιάζουμε μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες και Σάββατα και Κυριακές, γι' αυτές τις υπερωρίες θα οριστεί και το ανάλογο αντίτιμο».

Βασίλης Κικίλιας

Υπουργός Υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας, αυτή κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα θα αρχίζει από τις 22:00 και από τις 21:00 μόνο κατά την ημέρα του Πάσχα.

Από τη Δευτέρα του Πάσχα (03/05) και μετά, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00 έως και τις 05:00.

«Μένουμε σπίτι» και το φετινό Πάσχα

Σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα, σε δήλωση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρινίστηκε πως «μένουμε σπίτι».

Αναλυτικά, ο ίδιος είπε για την πορεία της πανδημίας της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα, δικαιολογώντας την απόφαση για Πάσχα στο σπίτι:

«Διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορονοϊό. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση, αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self tests, αλλά και ο καλύτερος καιρός μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Πρωθυπουργός

 

Όσον αφορά στο πασχαλινό τραπέζι, επιτρέπονται η συγκέντρωση με άλλη μια οικογένεια και έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο και έως 12 σε εξωτερικό, κατά το πρότυπο των Χριστουγέννων.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

Υπενθυμίζεται ότι οι ιεροί ναοί θα λειτουργήσουν με αυστηρά μέτρα προστασίας κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ. με τα τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν.

Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των εκκλησιών θα πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, οι κανόνες υγιεινής και η χρήση μάσκας.

Ακόμα, στις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα πρέπει οι πιστοί να φορούν διπλή μάσκα τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Το τεστ κορονοϊού θα είναι υποχρεωτικό για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό.

Όσον αφορά στις Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών χωρίς πομπή πιστών και το προσκύνημά του εκτός του ναού με τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...