Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Ζαούτης: "Χλωμό" το Πάσχα στο Χωριό σύμφωνα με τις δηλώσεις του καθηγητή

Είναι επικίνδυνο σε αυτή τη φάση να φύγουν άτομα από κόκκινες περιοχές και να πάνε σε πράσινες, τόνισε ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.Ο επιστήμονας, που είναι μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας εξήγησε ότι η πανδημία είναι μία δυναμική κατάσταση, μία κατάσταση σε εξέλιξη. «Προσπαθούμε όλοι μας, όχι μόνο οι επιστήμονες αλλά και ο κόσμος, να διαχειριστούμε αυτή τη δυναμική κατάσταση, με την κόπωση, με τις φοβίες που προκαλεί μία νόσος σαν την Covid-19, κάποιες ανησυχίες για τον εμβολιασμό, όλα αυτά συμβάλλουν σε αυτό που βιώνουμε αυτήν τη στιγμή».

Αναφορικά με τις προοπτικές για το Πάσχα στο χωριό, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι βάσει των δεδομένων αυτήν τη στιγμή, ναι μεν θα ήταν καλό από τη μία να πάει ο κόσμος στα χωριά, να περπατήσει έξω, να είναι στην πλατεία του χωριού πιο λίγα άτομα... Από την άλλη, εξήγησε, υπάρχει ο κίνδυνος να φύγουν άτομα από μία κόκκινη περιοχή και να πάει αυτός ο κόσμος σε νησιά ή χωριά που είναι πράσινα, παρθένα από κρούσματα.

Τα κρούσματα που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή στην Αττική δεν αντιπροσωπεύουν όλους τους ασυμπτωματικούς, συμπλήρωσε εξάλλου ο καθηγητής. «Πολύς κόσμος που είναι ασυμπτωματικός φορέας θα πάει σε ένα χωριό, που ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε έναν πληθυσμό που η τάση του είναι να είναι μεγαλύτερος στην ηλικία. Και εκεί, υπάρχει πολύς μεγάλος κίνδυνος να έχουμε μία έξαρση σε ένα νησί, σε κάποια χωριά που δεν έχουν τις ΜΕΘ που έχουμε στην Στ. Ελλάδα, στη Μακεδονία κλπ.».

«Ναι μεν ο κόσμος θα πάει στα χωριά και θα πάρει αέρα αλλά από την άλλη πρέπει να σκεφτούμε όλα τα άλλα που έρχονται μαζί με αυτήν την κίνηση. Βάσει των δεδομένων που έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο», σημειώνει ο επιστήμονας και καταλήγει: «Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχει η κόπωση του κόσμου βλέπουμε τις δυσκολίες γύρω από το να τηρούμε όλοι τα μέτρα με ευλάβεια. Έχουμε δύο εργαλεία στα χέρια μας, τον εμβολιασμό και τα self test, που σε συνδυασμό αν αυξηθεί ο αριθμός τους, μπορεί να έχουμε ένα καλοκαίρι που θα λειτουργήσει με μερική κανονικότητα. Καταλαβαίνω τι σημαίνει το Πάσχα για όλους μας τους Ελληνορθόδοξους αλλά μήπως πρέπει να δούμε λίγο πιο πέρα;».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ