Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Όχι λένε οι Λοιμωξιολόγοι στο άνοιγμα mall και κέντρων αισθητικής

Όχι φαίνεται πως λέει η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα στην χώρα, σε ένα ενδεχόμενο άνοιγμα εμπορικών κέντρων (Mall) αλλά και των κέντρων αισθητικής από την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου.

Τη, χθεσινή, βέβαια ημέρα καταγράφηκε αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας. Επίσης, η ανησυχία είναι έκδηλη για τη βόρεια Ελλάδα όπου και πραγματοποιείται έκτακτη επίσκεψη του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγειας, Γιάννη Κωτσιόπουλου, προκειμένου να συντονίσει το επιχειρησιακό σχέδιο για τα νοσοκομεία που πιέζονται και η κατάσταση ανασύρει μνήμες Νοεμβρίου.

Τα θλιβερά “ρεκόρ” σε διασωληνωμένους και θανάτους δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού. Χθες, για πρώτη φορά μέσα στο 2021 οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100 σε ένα 24ωρο και έφτασαν τους 104 ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέβηκε στους 819 [διαβάστε εδώ]. Είναι γνωστό ότι νοσηλείες, διασωληνώσεις και θάνατοι ακολουθούν πάντα τον αριθμό των κρουσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμη και εάν όντως αποδειχθεί ότι η επιδημιολογική πορεία έχει πτωτική τάση, τα νούμερα σε αυτούς τους “σκληρούς” δείκτες θα συνεχίσουν να είναι σε υψηλό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως χθες η πληρότητα των ΜΕΘ covid σε όλη τη χώρα ήταν στο 87%.

Με δεδομένο πάντως ότι και οι ημερήσιοι αριθμοί των κρουσμάτων είναι καθημερινά μεγάλοι και δεν καταγράφεται ακόμη καμία σημαντική υποχώρηση, είναι ευνόητο ότι η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίζεται.

Στο “ζύγι” των αποφάσεων πλέον μπαίνουν και οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι, δυνατότητα που δεν υπήρχε μέχρι πρότινος. Τη στρατηγική των self tests οι ειδικοί τη στηρίζουν και επιθυμούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επέκτασή της.

Σε κάθε περίπτωση όπως λένε επιστήμονες πρέπει να ξεκινήσουν τα οικιακά τεστ και στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων από τη Δευτέρα, να φανεί μια πρώτη εικόνα διασποράς ώστε τα μεγαλύτερα ανοίγματα να είναι περισσότερο ελεγχόμενα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ