Κοινωνία

Self test: Υποχρεωτικό από την επόμενη εβδομάδα για τους εργαζομένους

Μετά τα Λύκεια, το μέτρο των αυτο-διαγνωστικών τεστ (self tests) για τη νόσο COVID-19 επεκτείνεται και σε άλλους τομείς κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων με στόχο την επόμενη ημέρα του lockdown.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικό self test

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την Τετάρτη (14/04) πως το self test καθίσταται υποχρεωτικό, μια φορά την εβδομάδα για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και η διάθεσή τους θα αρχίσει από τις 19 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα αυτό αφορά εργαζόμενους σε:

Λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, τρόφιμα και ποτά

Εστίαση.

Μεταφορές (θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές).

Υπηρεσίες καθαρισμού.

Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.

Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Όσον αφορά στον δημόσιο τομέα, υποχρεωτικό self test πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι σε:

Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι.

Υπενθυμίζεται πως η προμήθεια των self tests γίνεται με βάση τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) κάθε εργαζόμενου.

Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος θέλει να υποβληθεί σε rapid ή μοριακό test και όχι σε self test, τότε η οικονομική επιβάρυνση είναι είτε δική του είτε του εργοδότη του.

 

Πώς δηλώνεται το αποτέλεσμα του self test στο self-testing.gov.gr

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να επιλέξουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους και αυτόματα θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα του «ΕΡΓΑΝΗ».

Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του, ενώ αν είναι θετικό, θα πρέπει μέσα σε 24 ώρες να προχωρήσει σε επαναληπτικό έλεγχο και δεν θα προσέλθει στην εργασία του μέχρι να βγει το αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια, αν το αποτέλεσμα και του δεύτερου τεστ είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση για να παραμείνει σε καραντίνα και αν είναι αρνητικό, τότε προσέρχεται στην εργασία του με ειδικό χαρτί.

Τι ισχύει με τα πρόστιμα σε εργοδότες

Επισημαίνεται ότι ο εργοδότης οφείλει να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τα self tests με κάθε πρόσφορο μέσο και αν δεν το κάνει, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Ακόμα, εάν σε έλεγχο βρεθεί εργοδότης να απασχολεί εργαζόμενο χωρίς αποτέλεσμα self test, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ σε κάθε μία περίπτωση.

Επίσης, αν εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο με θετικό τεστ (πρώτο ή δεύτερο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ σε κάθε μία περίπτωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ