Κοινωνία

ΕΛΑΣ: Πρόστιμα 399.850 ευρώ σε 83.921 ελέγχους- 1.243 περιπτώσεις παραβίασης μέτρων

Συνολικά πρόστιμα ύψους 399.850€ επιβλήθηκαν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε., Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία), την Πέμπτη 08.04.2021 σε  συνολικά 83.921 ελέγχους που κατέγραψαν 1.243 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων  (72.265).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Α. Κυριότερες παραβάσεις: 

1. Μη χρήση μάσκας

2. Μη νόμιμη μετακίνηση

3. Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

4. Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

1. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε έξι (6) συλλήψεις  για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων.

2. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε ένα (1) φυσικό πρόσωπο διότι  παραβίασε το μέτρο του  κατ’ οίκον περιορισμού, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. 

3. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε έναν (1) ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

4. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.100€ για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Αττικής.

5. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 8.000€ σε οκτώ (8) καταστήματα για υπέρβαση του ωραρίου, στην Περιφέρεια Αττικής.

6. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.000€ σε δύο (2) καταστήματα για μη τήρηση του καταλόγου ραντεβού, στην Περιφέρεια Αττικής. 

7. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ σε έναν (1) προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών στην Περιφέρεια Αττικής.

8. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε έναν (1) ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση της αναστολής του κλάδου, στην Περιφέρεια Αττικής.

9. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος γιατί επέτρεψε την παραμονή πελατών εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Αττικής.

10. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ σε ένα (1) μίνι μάρκετ για παραμονή πελατών στο κατάστημα μετά την παραλαβή προϊόντος, στην Περιφέρεια Αττικής.  

11. Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

12. Η Δημοτική Αστυνομία Αθηνών επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση. 

13. Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ λόγω παραμονής πελατών σε εξωτερικούς χώρους ευθύνης επιχείρησης που παρέχει υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο, στην περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», στον Δήμο  Σπάτων-Αρτέμιδος.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά οι οκτακόσιες οκτώ (808) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Το πρόγραμμα των ελέγχων έχει αναθεωρηθεί βάσει των νέων μέτρων που ισχύουν για κάθε περιοχή ανάλογα με το επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσής της, δίνοντας έμφαση στις περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Αττικής, για τις δραστηριότητες, τους φορείς και τις οντότητες που εμπίπτουν στο περιβάλλον του ελέγχου. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ