Κοινωνία

Ο ναός σύμβολο της Κέρκυρας - Σημείο αναφοράς για το νησί

Ένα από τα δημοφιλέστερα και σημαντικότερα αξιοθέατα της Κέρκυρας, ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, βρίσκεται στην Παλιά Πόλη πίσω από το Λιστόν. Συγκεκριμένα στην οδό Νικηφόρου Θεοτόκη, δίπλα από την ομώνυμη πλατεία, παρατηρεί κανείς το εντυπωσιακό καμπαναριό του πολιούχου της Κέρκυρας και θα το αναγνωρίσει από την πρώτη στιγμή, μιας και αποτελεί μια από τις χαρακτηριστικές εικόνες του νησιού.

Η μονόκλιτη, ξυλόστεγη επτανησιακού βασιλικού ρυθμού ανήκε κάποτε στην οικογένεια Βούλγαρη, που είχε στην κατοχή της και το σκήνωμα του Αγίου. Η σημερινή εκκλησία χτίστηκε το 1589 και εξωτερικά δεν έχει καμία σχέση με τα βυζαντινά πρότυπα αρχιτεκτονικής, θυμίζοντας ναούς των δυτικών χωρών, και συγκεκριμένα, το ναό του Αγίου Γεωργίου στη Βενετία, που χτίστηκε την ίδια περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο εσωτερικό του ναού εντυπωσιάζει η εκπληκτική οροφή με τα 17 χρυσοποίκιλτα φατνώματα που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του Αγίου Σπυρίδωνα, αντίγραφα των αρχικών φατνωμάτων που φιλοτέχνησε ο Παναγιώτης Δοξαράς το 1727. Το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, που πλέον φυλάσσεται σε μία αργυρή λάρνακα στα δεξιά του Ιερού, προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος προσκυνητών.

Ο θαυματουργός Άγιος, που έσωσε πολλές φορές το νησί από την καταστροφή και την πείνα με τα θαύματά του, κάνει ακόμα χιλιάδες πιστούς να έρχονται για βοήθεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ