Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Αγορές με ραντεβού και sms: Πώς θα ανοίξει η αγορά

Σε εφαρμογή από το Σάββατο τίθεται το νέο πλαίσιο του lockdown όπως αποφασίστηκε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων μετά και την μαραθώνια σύσκεψή τους, χθες Τετάρτη.

Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι πολύ υψηλός, ωστόσο τελικά κρίθηκε επιβεβλημένη η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η οποία θα βοηθήσει και στην οικονομία που «ασφυκτιά» και στην ψυχολογία των πολιτών, οι οποίοι έχουν κουραστεί από τα συνεχόμενα μέτρα. 

Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο, με ειδικό κωδικό (πιθανότατα με το 13032) και διάρκεια έως 3 ώρες, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα τα οποία θα μείνουν κλειστά.

Για τα καταστήματα του λιανεμπορίου θα επιτρέπεται το click away και το click in shop με ραντεβού.

Εντός των καταστημάτων θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ., με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Παράλληλα, από αυτό το Σάββατο (3/4) και για όλα τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με όχημα και με τη χρήση του κωδικού 6 για άσκηση σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μία οικογένεια.

 

Κοντά στο Πάσχα ανοίγουν εστιατόρια και καφέ  

 

Αρχικά είχε προσδιορισθεί το άνοιγμα της εστίασης κοντά στις 15 Απριλίου και το αργότερο μέχρι τις 20 Απριλίου. Φαίνεται, όμως, με βάση την επιδημιολογική εξέλιξη της χώρας αλλά και τους έντονους προβληματισμούς που επικρατούν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι το άνοιγμα της εστίασης θα μετατεθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου και κοντά στο Πάσχα. 

Μάλιστα, πλέον, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει ακόμη και το άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα στην περίπτωση κατά την οποία τα καθημερινά νέα κρούσματα παραμείνουν στα ύψη. Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, η κυβέρνηση δεν θα διακινδυνέψει ούτε τη μετακίνηση εκτός νομού για τις ημέρες του Πάσχα.

 

Οι «υπέρ» και οι «κατά» 


Σήμερα, πάντως, υπάρχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη που επιμένουν πως θα πρέπει να ανοίξει η εστίαση άμεσα ώστε να δοθεί η δυνατότητα μόνο σε εξωτερικούς χώρους, στους πολίτες να ανασάνουν αρκεί να μην υπάρχει συνωστισμός σε σπίτια, γεγονός που οδήγησε τελικά στη δραματική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Κάτι που παραδέχονται πλέον και πολλοί επιστήμονες.

Με το επιχείρημα αυτό οι υπέρμαχοι του ανοίγματος της εστίασης επιμένουν προς το Μέγαρο Μαξίμου πως θα πρέπει άμεσα να ανέβουν τα ρολά σε εστιατόρια και καφέ και με τους εργαζόμενους στην εστίαση να κάνουν υποχρεωτικά self test ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μικρότερη πιθανότητα μετάδοσης έστω και στους εξωτερικούς χώρους. 

Όσα κυβερνητικά στελέχη είναι εναντίον του ανοίγματος της εστίασης επισημαίνουν ότι θα επιβαρυνθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και μάλιστα λίγο πριν αρχίσει επισήμως η τουριστική περίοδος. Γεγονός που θα βλάψει περαιτέρω την οικονομία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...