Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 30χρονος που τον δάγκωσε κόμπρα - Εμφάνισε πρόβλημα στον πνεύμονα

Σταθερά κρίσιμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση της υγείας του 30χρονου που δέχτηκε το δάγκωμα από την κόμπρα που είχε ως κατοικίδιό του.

Ο 30χρονος, παραμένει σε καταστολή στη ΜΕΘ του Αγίου Σάββα, με τους θεράποντες ιατρούς να ανησυχούν  καθώς εντόπισαν πρόβλημα στον πνεύμονα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιθανόν ο ασθενής να έχει αναπτύξει σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, κάτι που έχει θέσει σε συναγερμό την ομάδα των γιατρών που τον παρακολουθούν με επικεφαλής τη διευθύντρια της ΜΕΘ, Γεωργία Κριμπένη.

«Ο ασθενής βρίσκεται σε καταστολή, οι γιατροί τον έχουν ξυπνήσει δυο – τρεις φορές, όμως τώρα ούτε καν το δοκιμάζουν διότι λαμβάνει υψηλό μείγμα οξυγόνου, το οποίο χορηγείται με ειδικό τρόπο κατόπιν οδηγιών από γερμανικά κέντρα που ειδικεύονται σε παρόμοια περιστατικά», λέει στο protothema.gr ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, Θεόδωρος Κόρμας. Πρόκειται για κλινικές που βρίσκονται σε Βερολίνο και Ανόβερο.

Ο 30χρονος αντιμετώπιζε αρχικά πρόβλημα από την νευροτοξικότητα του δηλητηρίου, το οποίο παρέλυσε τους μυς του και προκάλεσε δυσχέρεια στην αναπνοή.

Γι’ αυτό οι γιατροί αναγκάστηκαν να του χορηγήσουν οξυγόνο με τον αναπνευστήρα. Μέσα στην ατυχία του ωστόσο στάθηκε τυχερός διότι η ΜΕΘ του Αγιου Σάββα διαθέτει αναπνευστήρες νέας τεχνολογίας που είναι απαραίτητοι ώστε να του χορηγείται η σωστή ποσότητα του μείγματος αέρα, με την κατάλληλη πίεση και συχνότητα, όπως ορίζουν οι οδηγίες που έλαβαν από τους γιατρούς των δυο κλινικών κέντρων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον κ. Κορμά ενδέχεται ο 30χρονος να αντιμετωπίζει μελλοντικά προβλήματα υγείας, καθώς το δηλητήριο του συγκεκριμένου φιδιού είναι «ισχυρό νευροτοξικό, δηλαδή παραλύει τα νεύρα, σταματάνε να λειτουργούν οι μυς, σταματάει να λειτουργεί το διάφραγμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Και το αντίδοτο έχει επιπτώσεις, και το αντίδοτο επιφέρει βλάβες, μπορεί να είναι θανατηφόρο» είχε αναφέρει πριν λίγες ημέρες, ο κ. Κορμάς ο οποίος τόνισε ότι είναι άγνωστο πότε και αν θα ιαθεί ο 30χρονος.

Μάλιστα στην Ελλάδα τα τελευταία 20χρονια είχαν πεθάνει αρκετοί από το αντίδοτο και όχι από το δηλητήριο στον οργανισμό τους από το δάγκωμα του φιδιού. Επισημαίνεται ακόμη ότι το δηλητήριο από το δάγκωμα της κόμπρας, ακόμη κι αν ο ασθενής αναρρώσει πλήρως, ενδέχεται να του προκαλέσει μόνιμα νευρολογικά προβλήματα.

Σημειώνεται ότι η χορήγηση του αντιδότου ολοκληρώθηκε το Σάββατο. Αρχικά του χορήγησαν δόσεις ανά μισή ώρα και μετά ανά εξάωρο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα σε ένα 24ωρο.

Η φροντίδα και η φιλοξενία ερπετών κατ’ οίκον έχει πάρει διαστάσεις μόδας. Οι ποινές για την απόκτηση κάποιου εξωτικού ζώου ως κατοικίδιου ποικίλουν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, τα πιο σπάνια είδη κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα παραγγείλουν με μια απλή αναζήτηση στο internet.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ