Κοινωνία

Στέλλα Κυριακίδου: Πότε θα είναι έτοιμο το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ μίλησε η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου απαντώντας μεταξύ αλλαων και για το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να «προλάβει» τον Ιούνιο για τον τουρισμό με το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που πρότεινε η Κομισιόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το πιστοποιητικό προήλθε από κράτη – μέλη, θεωρώ ότι θα προχωρήσει, ανοίγοντας χωρίς διακρίσεις και με προστασία των προσωπικών δεδομένων μια καινούργια κανονικότητα για τους πολίτες», επεσήμανε η κ. Στέλλα Κυριακίδου.

Ταυτόχρονα υπάρχει και ξεχωριστός κωδικός ώστε να διασφαλίζεται και η αυθεντικότητα, πρόσθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος και απαντώντας στο ερώτημα αν θα μπορούσαμε να προλάβουμε και τον Ιούνιο , μίλησε για εφικτό στόχο εάν υπάρξει προεργασία από τα κράτη – μέλη για να ετοιμαστεί η τεχνική υποδομή.

Στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού και το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο και αν κάποιες χώρες επιβάλλουν και καραντίνα, η Στέλλα Κυριακίδου εξήγησε:

Το Πιστοποιητικό περιλαμβάνει όλα τα εμβόλια τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Εμβόλια με έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Oργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ,
  • εμβόλια που χρησιμοποιούνται αλλά όχι με έγκριση από τον ΕΜΑ
  • κι αυτά που έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

«Εναπόκειται στα κράτη -μέλη αν κάποια χώρα εκτός από το Πιστοποιητικό θα ζητά ταυτόχρονα και αρνητικό Μοριακό τεστ για κορονοϊό», πρόσθεσε η Επίτροπος.

Ο εμβολιασμός προχωρά με καλύτερους ρυθμούς

Η κ. Κυριακίδου χαρακτήρισε τις παραδόσεις των εμβολίων ιδιαίτερα προβληματικές επί τρεις μήνες.

Ki ενώ αναμένεται η τελική απόφαση αύριο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο της Astrazeneca, τόνισε ότι «ήδη έχει εξασφαλιστεί η παράδοση από την Pfizer 4 εκατομμυρίων εμβολίων πριν από το τέλος Μαρτίου για να φτάσουμε στις 100 εκατομμύρια παραδόσεις το μήνα».

Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένονται παραδόσεις από τα μέσα Απριλίου.

«Καταλαβαίνω την ανυπομονησία και την κούραση για τα μέτρα και τις μεταλλάξεις», ανέφερε η Στέλλα Κυριακίδου συνοψίζοντας ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...