Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Αττική: Οριακή η κατάσταση στις ΜΕΘ με 87% πληρότητα

Ο γραμματέας των εργαζομένων του Αττικόν, Γιώργος Σιδέρης, μεταφέρει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο, λόγω κορονοϊού, και ζητά να μην φτάσουμε στο σημείο να «διαλέγουμε ποιος θα νοσηλευτεί».

Οριακή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, με την πληρότητας στις κλίνες ΜΕΘ να είναι στο 87%, όπως διευκρινίζεται από τους ειδικούς. 

Χαρακτηριστική η εικόνα που μετέφερε ο γραμματέας των εργαζομένων του νοσοκομείου Αττικόν, Γιώργος Σιδέρης.

Εντός ενός 24ωρου έγιναν 50 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στο νοσοκομείο, ενημέρωσε, μιλώντας στο MEGA.

Σύμφωνα με τον ίδιος, είναι συνολικά 180 οι ασθενείς με Covid-19 και κενές είναι μόλις 2 κλίνες ΜΕΘ.

«Είναι οριακά τα πράγματα. Είναι γεμάτες 4 κλινικές Covid, και άλλες 2 κλινικές που μετατράπηκαν σε Covid. Έξι γεμάτες κλινικές Covid είναι γεμάτες. Έχουμε 1-2 κενά κρεβάτια Covid ΜΕΘ, 60 ράντζα και ασθενείς που δεν έχουν διεκπεραιώσει τη διαδικασία προσέλευσής τους στα επείγοντα. Οριακά τα πράγματα, είμαστε στο μηδέν».

 

Όπως ενημέρωσε μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται διακομιδή ασθενών από το «Αττικόν» σε άλλα νοσοκομεία για να μη φρακάρει το σύστημα.

«Η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Ακούτε αυτή την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, στον Ευαγγελισμό, στο Αττικόν, στον Ερυθρό Σταυρό, στο Θριάσιο αλλά δεν την ακούτε στον Όμιλο Ιατρικού Αθήνας, στο Metropolitan, ή στα ιδιωτικά» συμπλήρωσε.

Εξέφρασε, δε, την ανησυχία του πως εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση ο ίδιος και οι συνάδελφοί του θα πρέπει να διαλέγουν ποιος θα νοσηλευτεί, κάτι το οποίο δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν. «Υπάρχει κώδικας ιατρικής δεοντολογίας. Eμείς τέτοιο πράγμα δεν πρόκειται να κάνουμε. Αν θέλουν να έρθουν να το κάνουν οι κύριοι της κυβέρνησης. Εμείς θα παλέψουμε μέχρι τέλος και θα κερδίσουμε. Δεν πρέπει και δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Οι μεταλλάξεις «πρωταγωνιστούν» στην Ελλάδα

Στην μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της χώρας παίζει σημαντικό ρόλο η μεγάλη διασπορά των μεταλλάξεων του κορονοϊού, που φαίνεται να «πρωταγωνιστεί» πλέον στη χώρα μας. 

«Οι μεταλλάξεις του ιού, που έχουν διασπαρεί πια σε όλη την επικράτεια και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 60%-70% των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη, ενώ τόσο στην Αττική όσο και στην Κρήτη, μέχρι και το 90% των κρουσμάτων οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος» ενημέρωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου οι αυξημένες εισαγωγές στα «νοσοκομεία, κατά κύριο λόγο οφείλονται στο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο λόγω των μεταλλάξεων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ