Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Lockdown: "Κρας τεστ" των νέων μέτρων το Σαββατοκύριακο - Αλλαγές στα ωράρια των σούπερμάρκετ

Το Σαββατοκύριακο είναι ένα πρώτο τεστ για την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από χθες, αφού θα γίνει σαφές, με μετρήσιμα αποτελέσματα, χάρις στους ελέγχους της Αστυνομίας, κατά πόσο οι πολίτες συμμορφώνονται στις νέες υποδείξεις τόσο για τα SMS όσο και για τα ωράρια κυκλοφορίας. Βασικός παράγοντας που δεν μπορούν να παραβλέψουν τόσο οι επιστήμονες όσο και η Πολιτεία είναι πως βρισκόμαστε ήδη σε ένα παρατεταμένο lockdown και έχουμε συμπληρώσει σχεδόν έναν χρόνο με περιορισμούς στην καθημερινότητά μας, με την κόπωση πλέον να παίζει καταλυτικό ρόλο στην αποδοτικότητα των όποιων μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς το παρόν το βλέμμα είναι στραμμένο στα μέσα προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα έχει κλείσει η μία εβδομάδα του αυστηρότερου lockdown και η πορεία της επιδημίας θα έχει δείξει εάν έχει αγγίξει την κορύφωση. Στο μυαλό όλων, πάντως, είναι πως εάν χρειαστεί ακόμα μία εβδομάδα παράτασης, τότε η κυβέρνηση δεν θα διστάσει προκειμένου να διασφαλίσει πως το όποιο άνοιγμα της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων θα είναι ένας δρόμος προς την κανονικότητα δίχως επιστροφή.

Τι ισχύει για τα SMS

Ο κωδικός μετακίνησης 2 για την μετακίνηση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ο κωδικός μετακίνησης 3 ως προς το σκέλος της μετάβασης σε τραπεζικό κατάστημα, ισχύει εντός του οικείου δήμου των πολιτών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Ο κωδικός μετακίνησης 6 για σωματική άσκηση αφορά μόνο πεζούς ή ποδηλάτες και κανείς δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για να μεταβεί σε άλλες περιοχές με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.

Οι ώρες κυκλοφορίας

Παράλληλα, αναπροσαρμόστηκε και το πλαίσιο που αφορά στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας για τις περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο». Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Από τα μέτρα αυτά εξαιρείται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Τα Σαββατοκύριακα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 19.00 και στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και θα ισχύει ως τις 5.00 το πρωί της επομένης.

Αλλαγές στο ωράριο των σούπερ μάρκετ

Πλέον, από τη στιγμή που η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 19:00, τα σούπερ μάρκετ θα μεταθέσουν το κλείσιμό τους για τις 18:00 ή τις 18.30, ανάλογα με την αλυσίδα.

Στις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου «κόκκινο», η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 21:00 έως τις 05:00, συνεπώς τις καθημερινές δεν αλλάζει κάτι και τα σούπερ μάρκετ κλείνουν κανονικά στις 20.00. 

Στις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο», η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 19:00 έως τις 05:00. Εξαίρεση αποτελούν η Αττικής και η Θεσσαλονίκη, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 21:00 έως τις 05:00 λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ενώ τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 19:00 έως τις 05:00.

Οι ανακοινώσεις των σούπερ μάρκετ

Αρκετές επιχειρήσεις έχουν ήδη γνωστοποιήσει το νέο ωράριο με ανακοινώσεις στις επίσημες ιστοσελίδες τους.

Δείτε αναλυτικά παρακάτω:

Ωράριο Σκλαβενίτη
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:00-20:30 | Σάββατο: 08:00-20:00 | Κυριακή: Κλειστά.

Διαφοροποιήσεις ωραρίου καταστημάτων έως και το Σάββατο, 6 Μαρτίου:

Αττική & Θεσσαλονίκη
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:00-20:30 | Σάββατο: 07:00-18:30
(Εξαιρείται το εμπορικό κέντρο The Mall - Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00-20:30 | Σάββατο: 08:30-17:30)

Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Κορινθίας, Λευκάδας, Ρόδου, Σάμου & Φθιώτιδας

Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:00-18:30 | Σάββατο: 07:00-18:30

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωράριο Μασούτη
Σάββατο, 6 Μαρτίου

Mediterranean Cosmos: 09:00-18:30

Καταστήματα Αττικής & Θεσσαλονίκης: 08:00-18:30

Καταστήματα Αχαΐας, Εύβοιας, Θεσπρωτίας, Φθιώτιδας, Άρτας, Χίου: 08:00-18:30

Ωράριο Market In
Αττική & Θεσσαλονίκη: Δευτέρα έως Παρασκευή 07:00-20:30, Σάββατο 07:00-18:30

Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Φθιώτιδα, Κορινθία και Λάρισα: Δευτέρα έως Σάββατο 07:00 - 18:30

Υπόλοιπη Ελλάδα: Δευτέρα έως Σάββατο 07:00-20:30

Ωράριο My market
Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα My Market το Σάββατο θα κλείσουν στις 18:30.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στον κωδικό 2 που αφορά σε μετάβαση κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ) η μετακίνηση θα πραγματοποιείται είτε εντός του δήμου είτε σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Παυλάκης: Ακόμα σε κίνδυνο κατάρρευσης η Αττική

Αν εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα είναι ικανά να αλλάξουν την επιδημιολογική εικόνα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ιατρός - ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. Η Αττική βρίσκεται ακόμα σε μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης προειδοποίησε ωστόσο, κάνοντας λόγο για άνω των 100 θυμάτων ημερησίως. Είπε ακόμα ότι είναι “πανεύκολο” να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα ημερησίως χωρίς τήρηση των μέτρων.

“Πολλοί λένε ότι τα μέτρα είναι άδικα και παράλογα, αλλά είναι δύσκολο να βρεις ιδανικές λύσεις, χρειάζονται απλοί κανόνες απλές λύσεις. Αν έχουμε πόλεμο, πρέπει να έχουμε απλούς κανόνες εφαρμοσμένους απ' όλους. Το ιδανικό ήταν να τα κλείσουμε όλα για 2 με 3 εβδομάδες. Αν είχε γίνει την πρώτη περίοδο της επιδημίας θα είχαμε ησυχάσει όπως η Νέα Ζηλανδία ή το Βιετνάμ” δήλωσε. 

Κορονοϊός και σεισμός

“Οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα όπως πρέπει. Έχουμε το σεισμό τώρα η κυβέρνηση και όλοι οι λογικοί άνθρωποι λένε 'βγείτε από τα σπίτια και δεν θα έχουμε θύματα'. Με τον κορονοϊό έχουμε 20 με 40 θύματα την ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι 60 και παραπάνω, και θα περάσουν τα 100 κάθε μέρα. Δεν έχουμε δει την κορύφωση. Με τόσα θύματα λέμε το απλό, προφυλαχθείτε εφαρμόστε τα μέτρα”. 

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι “δεν είμαστε στο ίδιο σημείο (που ήμασταν). Έχουμε αποφύγει την καταστροφή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Έρχονται τα εμβόλια και η άνοιξη. Και στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων”. 

“Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα ελπίζω (σε αποκλιμάκωση), αν υπάρχει εφαρμογή. Ελπίζω οι Έλληνες πολίτες να ακούσουν για να αποφύγουμε την καταστροφή. Ελπίζω να διδαχθούν από τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο, έχει αποφύγει ένα τεράστιο τσουνάμι τύπου Μπέργκαμο. Ελπίζω να το αποφύγει τελειωτικά, γιατί τώρα είμαστε στην τελική ευθεία. Στην Αττική, αλλά και  σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς, τις επόμενες δυο εβδομάδες τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ελπίζω ότι στο μέσο της μεθεπόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να δούμε την κορύφωση. Αν δεν δούμε την κορύφωση του κύματος δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Πανεύκολα μπορούμε να δούμε 3.000 κρούσματα την ημέρα. Όπως είχατε μαύρο μήνα με 5.000 νεκρούς μπορείτε να έχετε και μαύρο μήνα με 10.000 νεκρούς. Είναι πιθανότητα, πρέπει να βοηθήσουν όλοι”. 


Δεν βάζουν όρια στον ιό διευκρίνισε ο ερευνητής για το άνοιγμα στις 16 Μαρτίου. “Βάλτε και όρια στους σεισμούς στο πόσο θα διαρκέσουν. Δύο εβδομάδες μέτρα, μόνο αν υπάρχει πολύ καλύτερη συμμόρφωση με αυτή την ευκαιρία. Σε δύο εβδομάδες μπορούμε να έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο στην Αττική και να βλέπουμε επιπέδωση. Χρειάζονται περισσότεροι εμβολιασμοί και άνοιγμα με το σταγονόμετρο”. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Οι Πασχαλινές μετακινήσεις μπορεί να είναι καταστροφή”

Όπως σημείωσε, τον Απρίλιο τα μαγαζιά μπορεί να ανοίξουν. Ξεχάστε το Μάρτιο μάλλον. Θα μας το πει και ο ιός. “Τα σχολεία θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Απρίλιο χωρίς διακοπές το Πάσχα με αναπλήρωση μέρος των κενών μέρος του καλοκαιριού ή αρχίζοντας νωρίτερα. Από το καλοκαίρι και πέρα ελπίζουμε για μεγάλες ανάσες” εξήγησε ο κ. Παυλάκης. Απέκλεισε πάντως τις μετακινήσεις στο Πάσχα εάν η Αθήνα έχει τον κοχλασμό που έχει σήμερα. “Μπορεί να είναι καταστροφή. Με έναν υπερμεταδότη μολύνεται όλο το χωριό” ανέφερε. “Πάσχα μαζεμένο μην τυχόν και σώσουμε το καλοκαίρι” τόνισε. 

Μεταλλάξεις

“Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις. Η Κρήτη που τα πήγαινε μια χαρά έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος από τη μια εβδομάδα στην άλλη. Πρόκειται για νέα πανδημία. Βάζοντας φράγμα στον ιό με εμβόλια και καραντίνα, γλιτώνουμε από τις επόμενες μεταλλάξεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα... Τα εμβόλια δουλεύουν λίγο λιγότερο σε μεταλλάξεις όπως την Αφρικανική” σημείωσε ο κ. Παυλάκης. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ