Κοινωνία

Παπαζάχος: Σχεδόν δίδυμος ο σεισμός της Πέμπτης στην Ελασσόνα

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες, έκανε λόγο ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα στην Ελασσόνα.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 20.38 της Πέμπτης, 16 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, ενώ το εστιακό βάθος, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, υπολογίζεται στα 11,3 χιλιόμετρα. Αρκετοί ήταν οι πολίτες στα Τρίκαλα, τον Βόλο και άλλες κοντινές περιοχές που βγήκαν για μια ακόμη φορά στο δρόμο μετά τη σεισμική δόνηση.

 «Σχεδόν δίδυμος» ο σεισμός της Πέμπτης
 

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν περίπου ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθός του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό σεισμό, ενώ, παρότι φαινομενικά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Ο Κώστας Παζάχος επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο, αν αυτό συμβεί, «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο σπίτια φαίνεται πως κατέρρευσαν μετά τον σεισμό

Αντίθετα, ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας νωρίτερα στο iefimerida.gr, ανέφερε ότι η σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ αποτέλεσε έκπληξη. Οπως είπε, πρόκειται για νέο μετασεισμό που ταρακούνησε την περιοχή της Λάρισας, ενώ ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν ζημιές, ο κ. Λέκκας απάντησε θετικά, απ' όσο είναι σε θέση να γνωρίζει. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, δύο σπίτια κατέρρευσαν και σε ένα σπίτι έχει ξεσπάσει φωτιά. Η Πυροσβεστική σπεύδει στο σημείο, ενώ ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους ή τραυματίες.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές