Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: 2.219 νέα κρούσματα και 35 νεκροί σήμερα στη χώρα μας

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.219 νέα κρούσματα, 35 νεκρούς και 449 διασωληνωμένους.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.219, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 199.496 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 70 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.695 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει
την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.632 θάνατοι. Το 95.7% είχε
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 449 (69.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.389 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365 (ημερήσια μεταβολή -7.36%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 316 ασθενείς.

Hλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη
(εύρος 15 έως 103 έτη).

Σε ισχύ τα νέα μέτρα

Στη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων οδήγησε η «έκρηξη» του αριθμού των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην Αττική, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα Πέμπτη (04/03) στο «βαθύ κόκκινο» έχουν μπει οι εκτός από την Αττική, η Αχαΐα, η Αρκαδία, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Λευκάδα (εκτός από το Μεγανήσι), η Φθιώτιδα, η Αργολίδα, η Κορινθία, η Θεσπρωτία, η Άρτα, η Σάμος, η Βοιωτία, η Χίος, η Αιτωλοακαρνανία, η Ρόδος, το Ηράκλειο και η Εύβοια (εκτός από την Σκύρο).

Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων, ενώ όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, «κόκκινο».

Οι κάτοικοι των περιοχών που εντάσσονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου, απαγορεύεται να κυκλοφορούν μεταξύ 21:00 και 05:00, ενώ η απαγόρευση για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου ισχύει από τις 19:00 μέχρι τις 05:00. 

Εξαίρεση αυτού είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, οι κάτοικοι των οποίων δεν μπορούν να μετακινούνται μεταξύ 21:00 – 05:00 τις καθημερινές και 19:00 – 05:00 τα Σαββατοκύριακα.

Η κυκλοφορία επιτρέπεται:

  • Από τις 5:00 έως τις 21:00 καθημερινά για τις περιοχές της Επικράτειας που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου.
  • Από τις 5:00 έως τις 19:00 καθημερινά για τις περιοχές της Επικράτειας που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου.
  • Ειδικώς στην Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης από τις 5:00 έως τις 21:00 κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 5:00 έως τις 19:00 κατά τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή.

Εντός του πεδίου εφαρμογής της παρούσας, όπως προσδιορίζεται στις ανωτέρω περιπτώσεις, επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

  • Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
  • Μετακίνηση από και προς το σχολείο/φορέα/εξεταστικό κέντρο, εφόσον λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα/επιχείρηση, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της παρούσας και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.

Όπως και για:

  • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Μετάβαση σε χώρο λατρείας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Συνοδεία μαθητών από και προς το σχολείο/φορέα/ εξεταστικό κέντρο από γονέα ή κηδεμόνα.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Αλλά και για:

  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.
  • Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.
  • Μετάβαση προς τον σκοπό συμμετοχής σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστασίας της δημόσιας υγείας.
  • Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.
  • Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.

Επίσης για:

  • Μετακίνηση για λόγους συμμετοχής σε κλινικές ασκήσεις φοιτητών τελευταίου έτους προγράμματος σπουδών α' κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι. ή για λόγους φοίτησης Δοκίμων Υπαστυνόμων, Δοκίμων Αστυφυλάκων και Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου των Σχολών Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σπουδαστών των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
  • Μετακίνηση προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης οικιών των φοιτητών που μισθώνουν ακίνητο στην τοποθεσία των σπουδών τους, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου.
  • Μετακίνηση για τη θήρα αγριόχοιρου προς τον σκοπό αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, και μόνο εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η μετακίνηση της παρούσας περίπτωσης δύναται να πραγματοποιείται με τη συμμετοχή έως τεσσάρων ατόμων.

Αναλυτικά η διασπορά των κρουσμάτων ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ