Κοινωνία

Πώς θα μπορούμε πλέον να οδηγήσουμε δίκυκλα έως 125 κ.εκ.

Τη δυνατότητα να οδηγούν και δίκυκλες μοτοσικλέτες έως 125 κυβικών εκατοστών με το δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου αποκτούν πλέον οι έλληνες οδηγοί εντός της ελληνικής επικράτειας.

Συγκεκριμένα, τη δυνατότητα αυτή αποκτούν οι κάτοχοι αδειών οδήγησης Β’ κατηγορίας (αυτοκίνητα) υπό τις εξής προϋποθέσεις: Εχουν συμπληρωθεί 6 χρόνια από την απόκτηση του διπλώματος αυτοκινήτου, ο οδηγός έχει συμπληρώσει το 27ο έτος της ηλικίας του και έχει παρακολουθήσει υποχρεωτικά τρία μαθήματα πρακτικής εκπαίδευσης στην οδήγηση μοτοσικλετών. Πρόκειται για διάταξη εναρμόνισης της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα- Μικροκινητικότητα, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Μεταφορών.

Με το ίδιο νομοσχέδιο καθιερώνονται κανόνες κυκλοφορίας αλλά και πρόστιμα που κυμαίνονται από 20 έως 300 ευρώ για τους χρήστες των οχημάτων μικροκινητικότητας, όπως τα ηλεκτρικά πατίνια, τα τροχοπέδιλα-rollers, οι τροχοσανίδες-skate boards και τα αυτοεξισορροπούμενα οχήματα-Segway.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι κάθε Ελαφρύ Προσωπικό Ηλεκτρικό Οχημα (ΕΠΗΟ) θα εντάσσεται σε μία εκ των δύο βασικών κατηγοριών, ανάλογα με την ταχύτητα που αυτό μπορεί να αναπτύσσει βάσει των προδιαγραφών κατασκευής του: Από τη μια θα υπάρχουν τα οχήματα που η μέγιστη σχεδιαστική ταχύτητά τους δεν υπερβαίνει τα 6 χλμ./ώρα, τα οποία θα κυκλοφορούν όπως οι πεζοί, και από την άλλη τα οχήματα των οποίων η μέγιστη σχεδιαστική ταχύτητα υπερβαίνει τα 6 χλμ./ώρα, αλλά δεν ξεπερνά τα 25 χλμ./ώρα, και τα οποία θα κυκλοφορούν όπως τα ποδήλατα.

Κανόνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για το σύνολο των οχημάτων μικροκινητικότητας ορίζεται ως ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας τα 25 χλμ./ώρα, ενώ θα απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε δρόμους όπου το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκίνητων οχημάτων υπερβαίνει τα 50 χλμ./ώρα. 

Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου ταχύτητας, ο οδηγός θα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ, ενώ όποιος το θέτει σε κυκλοφορία (εταιρείες εισαγωγής κ.λπ.) θα πληρώνει πρόστιμο 100 ευρώ.

Σε οδηγό ΕΠΗΟ ο οποίος υπερβαίνει τα 35 χλμ./ώρα το πρόστιμο ανεβαίνει στα 100 ευρώ και για όποιον το θέτει σε κυκλοφορία ορίζεται στα 200 ευρώ, ενώ όποιος κυκλοφορεί με αντίστοιχο όχημα σε δρόμους όπου αναπτύσσονται ταχύτητες άνω των 50 χλμ./ώρα θα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.

Ορια ηλικίας


Το όριο ηλικίας για την οδήγηση ενός ηλεκτρικού πατινιού ορίζεται στα 12 χρόνια και για την οδήγηση μοτοποδηλάτου με ανώτατη εκ κατασκευής ταχύτητα έως 25 χιλιόμετρα την ώρα τα 15 χρόνια. Σε ό,τι αφορά την οδήγηση ποδηλάτου από παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων, ορίζεται ότι θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.

Επίσης, οι οδηγοί πατινιών από 12 ετών και πάνω θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα, διαφορετικά θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 20 ευρώ.

Χρήση κράνους


Οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ συστήνεται να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο. Τη νύχτα οι οδηγοί των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να φορούν αντανακλαστικό εξοπλισμό ορατό από όλες τις κατευθύνσεις, ενώ τα πατίνια και τα υπόλοιπα οχήματα μικροκινητικότητας επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένα με σύστημα τροχοπέδησης, με ένα λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και ένα κόκκινο φως και αντανακλαστικό στοιχείο πίσω, καθώς και με έναν αντανακλαστήρα σε κάθε πλευρά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 40 ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ