Κοινωνία

ΜΕΘ: 100% πληρότητα σε Σωτηρία, Ευαγγελισμό και Σισμανόγλειο

Η εκτόξευση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο λεκανοπέδιο συγκεντρώνονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού, έχουν θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές.

Αναλυτικά η πληρότητα στα νοσοκομεία:

Σωτηρία: 100% πληρότητα – 84 κλίνες ΜΕΘ
Ευαγγελισμός: 100% πληρότητα – 45 κλίνες ΜΕΘ
Σισμανόγλειο: 100% πληρότητα – 14 κλίνες ΜΕΘ
Αττικόν: 33 κλίνες ΜΕΘ – Μία κενή
Γεννηματάς: 16 κλίνες ΜΕΘ – Τρεις κενές
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Αττική, στο οποίο προβλέπεται η ανάπτυξη 70 νέων κλινών ΜΕΘ, τέλος σε διακομιδές από άλλους νομούς, άνοιγμα κλινών σε Χαλκίδα, Κόρινθο και Λιβαδειά, καθώς επίσης και μεταφορά non COVID περιστατικών.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων σκαρφάλωσε, την Κυριακή, στους 391, με τους 235 να νοσηλεύονται στην Αττική.

Τα κρούσματα την Κυριακή εκτινάχθηκαν στα 1.269, καταγράφοντας ρεκόρ για την συγκεκριμένη μέρα, παρά τα περιοριστικά μέτρα.

Παράταση του lockdown «βλέπουν» οι επιστήμονες


Προς παράταση οδεύει το lockdown, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, δήλωσαν πως το lockdown που λήγει στις 8 Μαρτίου 2021, ενδεχομένως θα χρειαστεί παράταση μίας εβδομάδας.

Από την πλευρά του, ο γιατρός και ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, προτείνει ολικό lockdown δύο εβδομάδων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σαρηγιάννης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για μία εβδομάδα «δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «θα υπάρχει αποκλιμάκωση στην Αττική στο επόμενο δεκαπενθήμερο», ωστόσο, σημείωσε πως το σημαντικό είναι το πόσο αυτή η αποκλιμάκωση θα κρατήσει. Ακόμα θα έλεγε «ναι» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, όμως υπό όρους και τόνισε πως θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει με click away και όχι με click in shop.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Γώγος ανέφερε πως το lockdown ενδεχομένως θα χρειαστεί παράταση μίας εβδομάδας και έκανε έκκληση για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων.

Παράλληλα, σημείωσε πως από τα πρώτα που θα ανοίξουν είναι το λιανεμπόριο καθώς είναι το λιγότερο επιβαρυντικό.

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλάκης τόνισε πως «χρειάζεται πειθαρχία ακόμα. Η επιδημία θα κοπάσει. Αν χάσουμε το κουράγιο και την υπομονή μας, θα είναι το χειρότερο που μπορεί να γίνει. Αυτοί που θέλουν να ανοίξουν ας σκεφτούν ότι αν ανοίξει τώρα η Ελλάδα, με τα κρούσματα να ανεβαίνουν στην Αττική, σε δύο εβδομάδες θα γίνει καταστροφή. Αυτό δεν πρέπει ούτε να το λέμε».

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι, αντί να συζητάμε για άνοιγμα, να κλείσει η Ελλάδα πραγματικά, όπως την άνοιξη, για δύο εβδομάδες. Να γίνει ένα τίμιο lockdown και να κρατηθεί από όλους. Τότε αν αρχίσουν και πέφτουν θεαματικά τα κρούσματα και δεν υπάρχει η ίδια πίεση στα νοσοκομεία, τότε μπορούν να προσδοκούν ένα λογικό ανοιγματάκι για το Πάσχα», είπε ο κ. Παυλάκης στο MEGA.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές