Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Δημήτρης Λιγνάδης: Στη ΓΑΔΑ ετοιμάζει την απολογία του - Οι ανατριχιαστικές μαρτυρίες που τον καίνε

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση στο χώρο του θεάτρου, με αποκορύφωμα τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα αναμένεται να προσέλθει στην εισαγγελία Πρωτοδικών για να καταθέσει ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Σπύρος Μπιμπίλας, ενώ την ίδια ώρα η έρευνα εστιάζει και σε ένα ακόμη γνωστό πρόσωπο από τον καλλιτεχνικό χώρο και τον ρόλο που μπορεί να έχει διαδραματίσει σε άλλες καταγγελλόμενες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός, που θα παραμείνει κρατούμενος στη ΓΑΔΑ ως την Τετάρτη όταν και θα καταθέσει στον εισαγγελέα, μέσω του συνηγόρου του έχει διαμηνύσει πως αρνείται την κατηγορία, θα λάβει σήμερα, αντίγραφο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του έτσι ώστε να οργανώσει την άμυνα του έναντι των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες το «κατηγορώ» των εισαγγελέων που άσκησαν ποινική δίωξη σε βάρος του, εστιάζεται σε δύο πράξεις βιασμού ανηλίκων που έχουν τελεστεί το 2010 και το 2015.

«Σχεδίαζε νέες κακοποιήσεις ανηλίκων»

Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα δόθηκε το σκεπτικό της έκδοσης εντάλματος σύλληψης για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων και όχι ο κίνδυνος διαφυγής του, οδήγησαν τις δικαστικές αρχές να δώσουν εντολή για την σύλληψη του.

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ – ΜΠΕ περιγράφεται στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του μέχρι πρότινος επικεφαλής του Κρατικού Θεάτρου, οι Εισαγγελείς που ζήτησαν την έκδοση του εντάλματος σύλληψης από την αρμόδια ανακρίτρια αλλά και η ίδια η δικαστική λειτουργός ,επικαλούνται μία βαρύτατη συρροή ειδικών περιστάσεων που κατά την κρίση τους, καθιστούν απαραίτητη την σύλληψη και κράτηση του κατηγορούμενου μέχρι την απολογία του.
Το ένταλμα σύμφωνα με πληροφορίες δεν επικαλείται κίνδυνο διαφυγής του κατηγορούμενου αλλά τον κίνδυνο διάπραξης νέων, μεγάλης απαξίας αδικημάτων, περιγράφοντας μια επιτήδεια και μεθοδευμένη εγκληματική δράση. Ένα modus operandi δηλαδή στην προπαρασκευή και εκτέλεση των πράξεων, αλλά και στην επιλογή θυμάτων, που κατά τις δικαστικές αρχές αναδεικνύει την βαρύτητα της κατηγορίας του βιασμού κατά συρροή που του αποδόθηκε.

Στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό- σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι σε βάρος του καλλιτέχνη συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
  • Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων
  • Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
  • Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου
  • Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
  • Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.
  • Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος
  • Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Πώς φέρεται να έπειθε ανήλικα παιδιά για να τα πλησιάσει

Σύμφωνα με τον δικηγόρο ενός εκ των καταγγελλόντων, ο γνωστός σκηνοθέτης πλησίαζε ανήλικα παιδιά αναπτύσσοντας μία σχέση μαζί τους, με το επιχείρημα πως ψάχνει για νέα παιδιά με ταλέντο. Ο δικηγόρος Γ. Βλάχος, που εκπροσωπεί 25χρονο ο οποίος κατηγορεί για βιασμό τον Δ. Λιγνάδη, ανέφερε στο Mega πως πλησίασε τον πελάτη του σε ηλικία 14 ετών και του έλεγε ότι θα τον κάνει «αστέρι», χειραγωγώντας τον, πηγαίνοντας τον σε συναυλίες.

Με πρόσχημα την αναζήτηση ταλέντων, αποκάλυψε ο κ. Βλάχος, του ζητούσε να φέρει την παρέα του στο σπίτι του. «Και όταν πήγαν όλοι μαζί, νεαρά ανήλικα παιδιά, τους πρότεινε να συνευρεθούν όλοι μαζί» , είπε ο ποινικολόγος.

Γείτονες του Λιγνάδη έβλεπαν νεαρά παιδιά να μπαίνουν στο σπίτι του
Τα όσα καταγγέλλονται φαίνεται να επιβεβαιώνουν και μαρτυρίες γειτόνων του Λιγνάδη στο Μεταξουργείο. Σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, γείτονές του ανέφεραν πως έβλεπαν νεαρά παιδιά να μπαινοβγαίνουν στο διαμέρισμά του που βρίσκεται στον 8ο όροφο πολυκατοικίας, αλλά πίστευαν πως τα παιδιά αυτά έκαναν πρόβες μαζί του.

«Νομίζαμε ότι κάνουν πρόβες. Είναι πολύ λυπηρό» λέει γειτόνισσα το Δημήτρη Λιγνάδη.

«Μπήκανε μαζί στην πολυκατοικία. Αυτός μένει στον όγδοο εμείς στον πρώτο. Πήρε το ασανσέρ η κόρη μου ανέβηκε με τα πόδια και της βγήκε μπροστά» περιγράφει στην κάμερα του ΣΚΑΪ και συνεχίζει υποστηρίζοντας πως τότε ο Δημήτρης Λιγνάδης επεχείρησε να της «κόψει» τον δρόμο. Το κορίτσι ήταν τότε 15 ετών. Λίγα χρόνια αργότερα της πρότεινε να πιούνε καφέ για να την… βοηθήσει με τα μαθήματά της!

«Προσπάθησε να πλησιάσει και την κόρη μου… Είχε ένα θεματάκι στα μαθήματά της. Δεν ξέρω πως το είχε μάθει αυτός. Και την είχε καλέσει για καφέ. Δεν ξέρω αν εννοούσε στο σπίτι» συνέχισε η γυναίκα.

Αλλη γειτόνισσα σχολίασε: «Έβλεπα κάθε μέρα να μπαινοβγαίνει κόσμος. Ανήλικοι μετανάστες. Σχεδόν κάθε μέρα. Όταν χτύπαγαν σε εμένα και τους έλεγαν να φύγουν μου έλεγαν ότι ''πάμε στον κ. Λιγνάδη"».

Άλλοι υποστηρίζουν πως έβλεπαν ανήλικους να μπαίνουν στην πολυκατοικία ακόμη και στις 2 τα ξημερώματα. «Δύο η ώρα τη νύχτα... Τρεις... Πολλά παιδιά! Νύχτα, μεσάνυχτα» αναφέρει κάποιος που υποστηρίζει πως αυτό γινόταν όσα χρόνια μένει εκείνος εκεί. «Τον είδα στην πλατεία. Καθόταν με δύο ανήλικα. Το πολύ 16- 17 ετών!» αναφέρει κάτοικος Μεταξουργείου στην κάμερα του ΣΚΑΪ.

«Αν μιλήσεις θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα»

Ακόμη πιο επιβαρυντική κάνει την θέση του η κατάθεση μίας γυναίκας η οποία φέρεται να γνωρίζει λεπτομέρειες για το τι συνέβαινε στο σπίτι του σκηνοθέτη. Η εν λόγω γυναίκα κατέθετε για 4 ώρες και σύμφωνα με τον Alpha έβλεπε συχνά ανήλικα αγόρια και κορίτσια να πηγαινοέρχονται. Όπως κατήγγειλε, αντέδρασε σε αυτά που είδε και εκεί ο Λιγνάδης ισχυρίζεται πως την απείλησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το 2016 του είπα "θα πάω στην αστυνομία και θα σε δώσω". Μου απάντησε: "Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα"». Η γυναίκα κατέθεσε ότι τρομοκρατήθηκε για τη ζωή της και κράτησε το στόμα της κλειστό. Έναν χρόνο αργότερα σταμάτησε να συναντάει τον σκηνοθέτη.
«Όταν τον επισκεπτόμουν στο σπίτι του, κάποιες φορές έβλεπα νεαρά αγόρια αλλά και κορίτσια να φεύγουν. Κι όταν εγώ έφευγα, κάποια άλλα έρχονταν», κατέθεσε επίσης η γυναίκα που εκείνη την περίοδο ήταν 19 ετών.

Στο «μικροσκόπιο» των αρχών γνωστός ηθοποιός

Σε ένα ακόμη γνωστό πρόσωπο από τον καλλιτεχνικό χώρο και τον ρόλο που μπορεί να έχει διαδραματίσει σε άλλες καταγγελλόμενες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης  εστιάζεται η έρευνα των Αρχών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα πρόσωπο από το χώρο της ηθοποιίας το οποίο έχει καταγγελθεί από τον 38χρονο Δημήτρη Άνθη ως βιαστής του. Πρόκειται για ηθοποιό κοντά στα 40, απόφοιτο της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, με συμμετοχές σε μεγάλες θεατρικές παραγωγές σκηνοθετών πρώτης γραμμής, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και σταθερή παρουσία σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές της τελευταίας πενταετίας μέσα από τις οποίες έγινε ευρύτερα γνωστός. Ο άνδρας αυτός φέρεται να συνδέεται στενά, σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Μάλιστα, στο πρόσωπο αυτό είχε αναφερθεί και ο Νίκος Σ. κατά τη διάρκεια της συγκλονιστικής συνέντευξής του στην ιστοσελιδα «2020mag.gr» κατά τη διάρκεια της οποίας αποκάλυψε τη δίκη του βάναυση σεξουαλική κακοποίηση από τον κατηγορούμενο σήμερα σκηνοθέτη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ