Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

"Γρίφος" η άρση του lockdown στην Αττική - Οι νέες εξελίξεις για το άνοιγμα σχολείων - καταστημάτων

Όπως όλα δείχνουν ο άμεσος στόχο της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα την 1η Μαρτίου. Βέβαια η υπόθεση ιδιαίτερα για την Αττική δεν είναι τόσο απλή για λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους και κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εννέα ημέρες απομένουν ώσπου να λήξει και τυπικά το «σκληρό» lockdown που έχει επιβληθεί στο Λεκανοπέδιο και οι συζητήσεις περιστρέφονται στο τι μέλλει γενέσθαι μετά. Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού – με την Αττική να βράζει παρουσιάζοντας την Παρασκευή 741 κρούσματα από σύνολο 1.460- η αύξηση των διασωληνωμένων και η πίεση στα νοσοκομεία με την πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ του Λεκανοπεδίου να ανέρχεται στο 85% και οι μεταλλάξεις αποτελούν τις βασικές εστίες ανησυχίας.

Στην Αττική είναι ελεύθερο πλέον μόνον το 10% των κλινών ΜΕΘ covid, ενώ δεκάδες περιστατικά μη covid βρίσκονται καθημερινά σε αναμονή για χειρουργεία.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση και ορατό τον κίνδυνο να πιεστεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα το Εθνικό σύστημα Υγείας, αρκετά από τα μέλη της Επιτροπής εκφράζουν δημοσίως την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει παράταση του lockdown τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα πέραν της 28ης Φεβρουαρίου που προέβλεπε το αρχικό, κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα.

Από χθες, μάλιστα, που τα κρούσματα «σκαρφάλωσαν» ξανά στα 1400, το καμπανάκι που κρούουν έγινε ακόμα πιο ισχυρό, δεδομένων και της ύπαρξης μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εφόσον παρατηρείται μια σταθεροποίηση της κατάστασης, πιθανόν να μπορέσει να υπάρξει ένα μερικό «άνοιγμα» την 1η Μαρτίου, αν βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν. Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν ότι καλό θα ήταν να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα τουλάχιστον για μια εβδομάδα, δηλ. έως τις 7 Μαρτίου. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι η κατάσταση στην Αττική είναι «εύθραυστη» και θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε βιαστική κίνηση που θα προκαλούσε εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων και θα αύξανε περαιτέρω την πίεση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση επιμένει στο χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων την 1η Μαρτίου και στην συνέχεια, στις 8 Μαρτίου, των Γυμνασίων-Λυκείων και του λιανεμπορίου. Το κατά πόσο αυτό το χρονοδιάγραμμα θα καταστεί εφικτό να τηρηθεί δεν θα ξεκαθαριστεί πριν από τα μέσα με τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, ασκεί έντονες πιέσεις, καθώς η ύφεση του πρώτου τριμήνου του 2021 διαγράφεται πια διψήφια και, όπως επαναλαμβάνεται με αγωνία, στις συσκέψεις των τελευταίων ημερών, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να παραμείνει «κλειδωμένη» όλη η αγορά και μετά τον Μάρτιο.

Στην πραγματικότητα, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει σταδιακό άνοιγμα όλων των κλάδων μέσα στον επόμενο μήνα, με μοναδική εξαίρεση την εστίαση, η οποία δεν αναμένεται να ανοίξει ως το Πάσχα, αλλά σύμφωνα με το καλό σενάριο, μέσα στον Μάιο.

«Άλλαξε χρώμα» ο χάρτης

Επικαιροποιήθηκε ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, με πολλές περιοχές της χώρας να αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο. Συγκεκριμένα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσεται από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι και την 1η Μαρτίου ο Δήμος Καλυμνίων κι ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.


Άρα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται πλέον:

-Ο Δήμος Καλυμνίων

-Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης

-Ο Δήμος Μυκόνου

-Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου)

-Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας

-Η Περιφέρεια Αττικής.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) εντάσσονται πλέον η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, ο Δήμος Θάσου, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Επομένως, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), είναι πλέον οι εξής περιοχές:

-Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας,

-Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων),

-Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,

-Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,

-Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,

-ο Δήμος Θάσου,

-οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,

-ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης,

-οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου,

-ο Δήμος 'Αργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,

-οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,

-ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,

-ο Δήμος Καρπάθου και

-ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων

Δεν παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στο Δήμο Θήρας, στο Δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, στον Δήμο Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης καθώς και στο Δήμο Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη, τη Σπάρτη, την Εορδαία και τον Άγιο Νικόλαο τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή βρίσκεται σε ύφεση. Ως εκ τούτου, οι περιοχές αυτές εντάσσονται πλέον στο επίπεδο επιτήρησης (πορτοκαλί), στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...